VM 94-hjälten Thomas Ravellis jättehyllning till Hedvig Lindahl – efter mäktiga straffräddningen

.

Den är redan nu en klassisk räddning.
Nu hyllas Hedvig Lindahls straffräddning – av en legendarisk straffräddare.
– Det är en fantastisk räddning, den är otroligt snygg, säger VM 94-hjälten Thomas Ravelli till Sportbladet.

För 25 år sedan satte Thomas Ravelli hela Sverige i extas genom att rädda den avgörande straffen mot Rumänien i kvartsfinalen av VM 1994. Sedan dess har straffhjälten en speciell plats i många svenska fotbollsälskares hjärtan.

”Det är Ravelli-klass”

I går kväll fick Ravelli r e j ä l konkurrens när det kommer till mäktiga räddningar i svenska landslagsfotboll. När Hedvig Lindahl klev fram och låg som ett streck i luften för att rädda Janine Beckies straff och bli hjälte för Sverige mot Kanada i VM-åttondelsfinalen.
”Det är Ravelli-klass från VM 1994!”, utbrast TV4-kommentatorn Lasse Granqvist direkt i sändningen.

Thomas Ravelli, VM 94
140515 Thomas Ravelli under en presskonferens den 15 maj 2014 i Båstad med anledning av den jubileumsmatch som det svenska bronslaget från VM 1994 ska spela den 29 juni i Båstad.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / Cop 110

Och vi är verkligen beredda att hålla med. Lindahl har hyllats i hela fotbollsvärlden efter den otroliga straffräddningen och nu kommer även en mycket speciell jättehyllning till svenskan.

Ravellis hyllning till Lindahl

Från en straffspecialist till en annan.
– Det är en fantastisk räddning, den är otroligt snygg. Sedan skiljer sig min och hennes straffräddningar en del – min var åt andra hållet och var helt avgörande i ett straffsparksavgörande som gjorde att vi gick vidare, säger VM 94-hjälten Ravelli i en intervju med Sportbladet.

Sweden goalkeeper Hedvig Lindahl dives to stop a penalty shot from Canada’s Janine Beckie during the Women’s World Cup round of 16 soccer match between Sweden and Canada at the Parc des Princes in Paris, France, Monday, June 24, 2019. (AP Photo/Michel Euler)

Han om någon vet precis hur mycket det här betyder för Lindahl. Ravelli blev en ikon inom svensk fotboll efter sin räddning för 25 år sedan och blir än i dag fortfarande hyllad för den.
– Den betyder oerhört mycket för henne personligen. Efter att kanske ha känt sig lite osäker och inte spelat så mycket under våren och inte haft så mycket att göra i VM-matcherna får hon nu en boost och ett bevis på vad hon klarar, säger målvaktslegendaren till kvällstidningen.

Precis lika klassisk som straffräddningen i VM 1994 blev, tror Ravelli även att Lindahls kommer att bli för den yngre generationen fotbollstjejer och fotbollskillar.
– Jag tror att den kommer att leva vidare och är något som folk refererar till. Det känns viktigt att de som är unga i dag också får historiska ögonblick som det fortsätts att prata om, säger han i intervjun.

LÄS MER: Ilskan efter Lindahls avgörande straffräddning i VM: ”Nån borde få sparken”

Avgörande detaljen: Därför fick INTE Sverige vinter-OS 2026 – visste redan 24 timmar innan valet

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);