Ilskan efter Lindahls avgörande straffräddning i VM: ”Nån borde få sparken”

.

Christine Sinclair är tidernas näst bästa målskytt. 
Trots det gav hon bort straffen mot Sverige till lagkamraten Janine Beckie – som missade. 
Nu rasar de kanadensiska supportrarna mot coachingen.

Sverige var i ledning med 1-0 i VM-åttondelsfinalen när Kanada fick en gyllene chans att kvittera med 20 minuter kvar av matcher.

Efter en VAR-granskning kunde domarna konstatera att Kosovare Asllani fått bollen på armen, och Kanada fick en straffspark.

”Känner mig dum”

Men till mångas stora förvåning så var det inte Christine Sinclair som stegade upp för att skjuta, utan i stället Janine Beckie.

Sinclair är Kanadas bästa målskytt genom tiderna, och historiens näst bästa målskytt utöver samtliga nationer, men missade en straff mot Sverige i Algarve Cup i början av 2019.

Sverige, fotbolls-VM
190122 Christine Sinclair of Canada during the international friendly match between Norway and Canada on January 22, 2019 in La Manga.
Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170271

Därför valde hon att ge bort straffen till sin lagkamrat, som dock missade då Hedvig Lindahl gjorde en superräddning.

– Jag känner mig dum som ens frågade henne (Janine Beckie) men jag har all tillit i världen till henne. Jag frågade henne efter matchen om hon placerade den där hon skulle och hon sa ja. Då kan du inte göra mer. Målvakten gjorde en världsklassräddning. Det är bara att lyfta på hatten för henne, sa Sinclair efter matchen.

Ilskan mot beslutet

Men beslutet om vem som la straffen har rört upp rejält med känslor, framför allt i Kanada.

Där är många förvånade och upprörda över att Sinclair, som tillsammans med Marta är den enda som gjort mål i fem VM, inte klev fram.

Sweden goalkeeper Hedvig Lindahl dives to stop a penalty shot from Canada’s Janine Beckie during the Women’s World Cup round of 16 soccer match between Sweden and Canada at the Parc des Princes in Paris, France, Monday, June 24, 2019. (AP Photo/Michel Euler)

”Christine Sinclair borde aldrig inte lägga straffarna”‚ skriver journalisten Laura Armstrong.

”Jag måste bara fråga: Varför tar inte Sinclair straffen i det läget? Om vi ska åka ur, så vill jag göra det tillsammans med tidernas bästa spelare”, skriver journalisten Ian Mendes.

”Någon borde få sparken”

Många ställer sig även tveksamma till att spelarna själva tog beslut om straffläggare, snarare än att det var ett coachbeslut.

”Christine Sinclair. Näst flest mål i historien. Lagkapten, och ansiktet utåt för kanadensisk fotboll, blir inte vald att skjuta straffen. Någon borde få sparken”, skriver journalisten Andrew Pizzola.

”Galet att inte Sinclair fick ta den räddade straffen. Men också intressant att Kanada-spelarna fick bestämma själva. Samtidigt så klev USA:s tränare i dag in och petade Alex Morgan från straffpunkten i förmån för Rapinoe”, skriver Grant Wahl.

Sverige möter nu Tyskland i kvartsfinal, på lördag klockan 18:15.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!