Uefa till rasande attack mot Jonas Eriksson – slår tillbaka mot allvarliga anklagelserna: ”Han vill väl…”

Jonas Eriksson har varit starkt kritisk.
Nu slår Uefa tillbaka.
”Hans kommentarer kommer troligtvis göra att han säljer fler böcker”, skriver Uefa.

Jonas Eriksson var under många år en av världens bästa domare, och han fick döma allt från stora internationella mästerskap, till viktiga slutspelsmatcher i Europa League och Champions League. Eriksson var en av domarna under VM 2014, men fyra år senare petades han plötsligt från det som skulle vara hans sista stora mästerskap.

Enorma kritiken

Inför VM 2018 var Eriksson enligt statistiken den fjärde bästa domaren i världen – men trots detta petades han och under de senaste åren har Eriksson öppet varit kritisk mot Uefa och hur man faktiskt tar sina beslut kring vilka som dömer. Eriksson har vid flera tillfällen kritiserat Uefa för att ta beslut på politik, snarare än skicklighet, och att det finns en enorm tystnadskultur kring det hela.

200913 Jonas Eriksson i Dplay’s studio under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Helsingborg den 13 september 2020 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Eriksson har dessutom gjort ett rejält utspel då han menade att världens bästa domare under sommaren, Cüneyt Cakir, inte fick döma någon stormatch under EM:s slutspel – för att han missade en hands för Uefa-presidentens hemnation Slovenien för något år sedan. Dessutom så ska Aleksander Ceferin, som presidenten heter, vid andra tillfällen gett slovenska domare stora matcher, enligt Eriksson.

Uefas syrliga svar

Men nu svarar Uefa på kritiken – och som väntat så slår de ifrån sig ordentligt kring svenskens utspel.

”De här anklagelserna har ingen förankring i verkligheten. Det är överraskande att en i sammanhanget så pass erfaren domare har en så dålig förståelse för hur domare väljs ut”, skriver Uefa i ett mejl till Fotbollskanalen. 

180421 domare Jonas Eriksson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Östersund och Örebro den 21 april 2018 i Östersund. Foto: Tobias Nykänen / BILDBYRÅN

Dessutom så menar Uefa att Eriksson gör dessa uttalanden i ett syfte: Att sälja sin nya bok som släpps under hösten, vid namn ”Korthuset”.

”Hans kommentarer kommer troligtvis göra att han säljer fler böcker”, skriver Uefa.

Jonas Eriksson svarar dock med att fortsatt ifrågasätta varför Uefa gjort de domarval de faktiskt gjort – och vill se bevis på hur de använder fakta och statistik bakom sina val.

LÄS MER: Jonas Erikssons plötsliga jättekritik – totalsågar nu ökände Pierluigi Collina: ”Har aldrig träffat en sämre…”

Få våra nyhetsbrev!