Jonas Erikssons plötsliga jättekritik – totalsågar nu ökände Pierluigi Collina: ”Har aldrig träffat en sämre…”

Han är världens kanske mest ökända domare.
Men Jonas Eriksson har inte mycket för Pierluigi Collinas ledarskap.
– Jag har aldrig träffat på en sämre ledare, säger han till DN.

En domares syfte är att inte ta för mycket plats och tack vare sina korrekta beslut på planen, egentligen inte synas alls. Men det har funnits några under åren som verkligen blivit riktiga stjärnor, och med sin karismatiska uppsyn blivit uppmärksammade och i vissa fall riktiga legendarer.

Jättekritiken

I Sverige har vi haft Jonas Eriksson som en riktig stjärna, men han har inte mycket positivt att säga om just Collina. Eriksson släpper senare under månaden boken ”Korthuset”, där han pratar om sina upplever och domarlivet från insidan.

200913 Jonas Eriksson i Dplay’s studio under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Helsingborg den 13 september 2020 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Han berättar då en händelse då Collina, dåvarande domarchef, tvingade samtliga domare att klä av sig framför honom, för att sedan mäta underhudsfett med ett verktyg.

”Där stod vi i ett konferensrum, femton killar på en lång rad. I bara våra kalsonger (…). Vi tittade knappt på varandra, blickarna flackade lite nervöst medan vi kallades fram två och två. Där stod den nye chefen Pierluigi Collina och betraktade oss uppifrån och ner med iskall blick. Tyst och iakttagande”, skriver han i boken, enligt DN.

”Ett skräckvälde”

Jonas Eriksson berättar att Collina är ”den sämsta ledare han träffat”.

– Jag har aldrig träffat på en sämre ledare. En person som förminskar människor, som med ett skräckvälde fryser ut folk, som hänger ut folk, som är nyckfull sett till humöret, säger Eriksson om Collina till DN.

160613 Den före detta domaren Pierluigi Collina inför fotbollsmatchen mellan Irland och Sverige under fotbolls-EM den 13 juni 2016 i Saint-Denis. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Jonas Eriksson berättar också allmänt om de orättvisor som han tycker finns inom domarvärlden. 2018 slutade han döma, efter att ha petats från VM i Ryssland, trots att han visade upp fina siffror.

– På ett annat jobb kan du byta arbetsplats om du inte trivs, om någon har en dålig ledarstil, härskartekniker eller utnyttjar sin makt. Det finns inte här. Det är här du måste vara. Det är en organisation du måste vara i om du vill döma fotboll. Vill du fortsätta är du tyst, tittar ner, blundar och kör på. För det är det enda som finns. Annars ger man upp sin dröm, säger han till DN.

LÄS MER: Jonas Erikssons känslosamma ord – berättar nu om domarkarriärens värsta besked: ”Jag kraschade totalt”

Få våra nyhetsbrev!