Jonas Erikssons känslosamma ord – berättar nu om domarkarriärens värsta besked: ”Jag kraschade totalt”

På förhand rankades han som en av världens bästa domare.
När Jonas Eriksson nobbades från VM 2018 kunde han inte hålla tillbaka.
– Jag säger att jag gråter för att jag är så lättad att det är slut, men jag är inte alls lättad, jag är totalt kraschad, säger han.

Jonas Eriksson är numera en omtyckt tv-expert som under sommarens EM gick rakt in i hjärtat hos tittarna i stugorna, med sina kloka insikter och förklaringar om vad som egentligen händer på planen på den här nivån. Eriksson har även gjort succé som en av drakarna i programmet ”Draknästet”, men för bara något år sedan såg hans vardag betydligt mer annorlunda ut.

Berättar om beskedet

Jonas Eriksson var under många år Sveriges i särklass bästa domare – och även en av hela världens mest uppskattade. Eriksson dömde fler stora mästerskap, och gigantiska möten i Champions League och Europa League. Inför VM 2018 rankades han som världens fjärde bästa domare.

210617 SVT:s Jonas Eriksson i SVT:s EM-studio inför en sändning under fotbolls-EM den 17 juni 2021 i Stockholm. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN

Då kom chockbeskedet att han petades från att döma VM i Ryssland. Det blev till sist slutet på hans domarkarriär, och han tog emot beskedet med bestörtning, och han föll i gråt framför sin yngsta dotter.

– Hon är så ovan att se mig gråta så hon fattar ingenting och hon blir förtvivlad att jag gråter och tror att det hänt något, säger han. Jag förklarar att det inte hänt något, att jag inte ska döma VM och i stället ska få vara hemma hos henne. Jag försöker göra något positivt av det, säger han, enligt Expressen.

”Totalt kraschad”

Jonas Eriksson tvingades ljuga för dottern om varför han grät, och vad han egentligen kände om beskedet.

– Jag säger att jag gråter för att jag är så lättad att det är slut, men jag är inte alls lättad, jag är totalt kraschad, säger han.

170212 Domare Jonas Eriksson innan träningsmatchen i fotboll mellan Djurgården och Vålerengen den 12 februari 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Han säger att tiden var väldigt mörk, och framför allt så handlade det om ovissheten kring varför han egentligen petades, trots hans på förhand fina siffror.

– Varenda minut tänker jag: Vad har hänt, vad har jag gjort och vad beror det på, säger han.

LÄS MER: Zlatan Ibrahimovics helkaxiga utspel – skickar nu klockrena hälsning till Italien: ”Var spelar Zlatan…?”

Få våra nyhetsbrev!