TV4-profilens jättekritik mot landslaget – efter beslutet mitt under EM: ”Det är svårt att greppa”

TV4-profilens jättekritik mot landslaget – efter beslutet mitt under EM: ”Det är svårt att greppa”

Flera länder i EM har drabbats hårt av covid-19.
Nu sågas ett beslut inom det svenska landslaget av Olof Lundh.
”Det är svårt att greppa”, skriver TV4-profilen.

Sverige fick 1-1 i EM-premiären mot Nederländerna, men de senaste dagarna har rapporteringen snarare handlat om sjukdomsfall i landslagen under mästerskapet. Mittfältaren Jackie Gronen spelade 90 minuter mot Sverige, och testades efteråt positivt för covid-19.

Träffar anhöriga

I Sverige har samtliga tester kommit tillbaka negativa, men även i England har positiva test genomförts, och det finns en stor oro bland samtliga landslag att smittan ska ta fart. Men i Sverige har man inte tagit några större åtgärder.

220711 Emma Kullberg and Nathalie Björn of the Swedish women’s national football team at a training session during the UEFA Women’s Euro 2022 Championship on July 11, 2022 in Chester. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Under måndagen hade det svenska landslaget en lunch tillsammans med anhöriga till spelarna – och totalt var det ett 20-tal personer på plats för att träffa spelarna. Landslaget menar dock att det är värt risken, som man beskriver som liten.

– Vi tar den låga risken för det här, att få träffa sina nära och kära kan ha en positiv effekt också. Just de här åtgärderna har gjort att vi minimerar risken.

”Svårt att greppa”

Men alla är inte överens. Landslagets beslut har ifrågasatts, inte minst av TV4-journalisten Olof Lundh, som skriver att beslutet ”är svårt att greppa”.

”Vill man riskera EM-framgångar för en lunch? Jag fattar att planerna ligger sedan länge, men man måste kunna ändra när omgivningen skiftar”, skriver ha ni en krönika på Fotbollskanalen.

220320 Cmore:s expert Olof Lundh under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Djurgården och Malmö FF den 20 mars 2022 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Olof Lundh lyfter framför allt fram faktumet att det inte är sjukdomen i sig som är rädslan – utan att Sverige kan påverkas sportsligt. Testar man positivt får man inte spela, precis som läget varit under alla mästerskap de senaste åren.

”Att äventyra guldjakten i England med att inte skärpa reglerna och förhållningssättet är svårt att förstå”, skriver Lundh.

LÄS MER: Jonas Erikssons stenhårda kritik – rasar mot beslutet under stormatchen i EM: ”Okänsligt och oprofessionellt”