TV4-profilen Olof Lundhs plötsliga kritik mot Jonas Eriksson(!) – reagerar nu kraftigt: ”Det skaver...”

TV4-profilen Olof Lundhs plötsliga kritik mot Jonas Eriksson(!) – reagerar nu kraftigt: ”Det skaver…”

Jonas Eriksson skrev ett öppet och kritiskt inlägg om Uefa.
Nu reagerar TV4-profilen Olof Lundh.
”Det skaver”, skriver han i en krönika på Fotbollskanalen.

Jonas Eriksson var under många år en av världens bästa och mest uppskattade domare, och han fick döma matcher på den absoluta största scenen säsong efter säsong. Men numera är han pensionerad, och under sommarens EM har han varit extremt hyllad som expert i SVT.

Kritiken mot Eriksson

Eriksson har inte varit rädd att sticka ut hakan kring domslut och har bjudit på många anekdoter och historier om spelarna som vi sett på tv. Men han har även varit starkt kritisk mot hur det faktiskt går till i Uefa när det kommer till domaruttagningar. På Instagram skrev han häromdagen ett öppet och kritiskt inlägg om hur mycket politik som faktiskt ligger bakom domaruttagningarna under stora mästerskap, och att faktiska prestationer ofta inte har någon större betydelse.

200913 Jonas Eriksson i Dplay’s studio under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Helsingborg den 13 september 2020 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Inlägget fick stor spridning i Europa, men TV4-experten Olof Lundh reagerar nu kraftigt ändå, och delar ut viss kritik mot Eriksson.

”Jag hade önskat att han vågat kliva fram tidigare, snarare än tre år efter att Fifa valde bort honom. Nu är det som om den ratade klagar på något som han var en del av i 16 år utan att klaga, men först när han inte får vara med längre då är det fel på den ruttna domarvärlden”‚ skriver Lundh i en krönika på Fotbollskanalen.

”Det skaver”

Lundh menar att det finns ”mörka delar” inom Fifa och Uefa, och tycker att det är bra att det lyfts, men hade önskat att Eriksson var så öppen tidigare under sin karriär.

”Det är väl bra att någon äntligen talar klartext. Självklart. Ändå skaver det lite att han inte sa något under tiden. Då han fortfarande hade något att tjäna på att vara en del av Fifa och Uefa-världen låg han lågt. Han debuterade som internationell domare 2002 och körde på fram till 2018 då han blev nobbad i uttagningen till VM i Ryssland”‚ skriver han.

210623 Olof Lundh of TV4 Cmore ahead of the UEFA Euro 2020 Football Championship match between Sweden and Poland on June 23, 2021 in Saint Petersburg. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Jonas Eriksson släpper i höst en bok vid namn ”Korthuset”, där han öppet berättar om sin tid som toppdomare i världen. Just tajmingen kring Erikssons hårda ord om Uefa är även det någonting som Lundh reagerar på. Trots allt förstår Lundh att Eriksson inte varit så öppen tidigare, då han haft sin karriär att tänka på.

”Men för mig är det något med att tagga sitt Uefa-kritiska instagraminlägg med både boktitel och bokförlag som gör att sanningen blir för entreprenörsdriven för mig. Det skaver. Självklart blir det intressant att ta del av hans bild, men det blir ävenlättare för Uefa och andra att avfärda det med att han snarare är kommersiellt driven än något annat”, skriver han.

LÄS MER: Nya uppgifter om fulspelet i EM – som fick hela Danmark tokrasande: ”Domaren visste hela tiden…”

Få våra nyhetsbrev!