Tv-stjärnan Filip Hammar helt skogstokig efter svenske guldtränarens övertramp: ”Måste ryka all världens väg”

Kritiken mot Djurgårdens tränare Kim Bergstrand har varit enorm.
Nu sågas han även av tv-stjärnan Filip Hammar.
– Jag var helt i chock av taktlösheten, säger han.

Det var i en intervju med Aftonbladet som Djurgårdens tränarduo Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf pratade om olika typer av ledarskap. Den förstnämnde valde då att göra en referens till Nazityskland, vilket mötts av enorm kritik.

– Man kan säga vad man vill om några hemska människor som levde i Tyskland på 30- och 40-talet, men de fick folk att göra saker i ett sammanhang. Metoder och sådant kan man diskutera, men det finns säkert saker som de också gjorde som man kan ta lärdom av. Eller hur man inte ska göra. Men jag tror att man överallt kan leta ledarskap, sa Bergstrand.

”Sånt jävla övertramp”

Bergstrand bad omgående, efter att en video av intervjun publicerats, om ursäkt – men tränaren, som ledde Djurgården till SM-guld 2019, har sågats rejält. Bland annat av Svante Weyler, ordförande i svenska kommittén mot antisemitism, som till Fotbollskanalen sade att Bergstrand hade förlorat jobbet om han varit tränare för ett tyskt lag.

201108 Djurgårdens tränare Kim Bergstrand inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och AIK den 8 november 2020 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Djurgården har dock hela tiden stått bakom sin tränare, och har med all tydlighet menat att förtroendet för guldtränaren är ohotat. Det menar tv-stjärnan Filip Hammar är fel.

– Det är ett sånt jävla övertramp, så otroligt grovt. Man måste som idrottsförening i Sverige, när man samtidigt jobbar mot rasism och slår sig för bröstet för det, i ett sånt här läge ta fucking jävla ansvar, sätta ner foten och säga det här accepterar vi inte, säger han i podcasten ”Filip och Fredriks podcast”, enligt Expressen.

”Jag var i chock”

Filip Hammar tror att Bergstrand i grunden försöker att imponera på reportern i fråga, men att det slår helt fel.

– Bergstrand sitter på en oerhört hög häst i intervjun. Han pratar om ledarskap och nämner Machiavelli och alla möjliga. Det är ju inte så att Bergstrand har dåligt självförtroende, han anser sig vara en väldigt smart människa, säger han och fortsätter:

– Jag var helt i chock av taktlösheten. Om man säger så där… han vet vad han säger. Man måste för fan också ta hänsyn till människor som drabbats av kriget. Där kliver man över en gräns som är så jävla allvarlig att han inte kan få vara kvar. Måtte han bara ryka all världens väg.

STOCKHOLM 20180305 Fredrik Wikingsson och Filip Hammar vid mÂndagens presstr‰ff infˆr premi‰ren av deras spelfilmsdebut ”TÂrtgeneralen” Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090

Hammars parhäst Fredrik Wikingsson är inte alls lika upprörd över referensen från Bergstrand, men Hammar är alltså fast besluten om att Djurgården borde göra sig av med sin tränare.

– Självklart måste man kunna förlåta. Jag tror inte att han har jobbet kvar om en vecka. Jag hoppas inte det. Han får gärna få tillbaka det, men ta en paus och åk ner till Auschwitz. Jag tror inte att han ville att människor skulle mördas, men där förstår han kanske att det är mer än: ”Oj, jag uttryckte mig olämpligt. Jag är inte sådan egentligen”.

LÄS MER: Syrliga svaret som lär göra Zlatan Ibrahimovic vansinnig – efter uppmärksammade konflikten

Få våra nyhetsbrev!