Tränarens plötsliga jättehyllning till Ibra – efter Erling Haalands supermål: ”Jag minns min kära vän Zlatan”

Erling Haaland avgjorde med ett supermål mot Borussia Dortmund.
Då lyfte tränaren Pep Guardiola en viss svensk.
– Jag minns min kära vän Zlatan, säger han efteråt.

Manchester City har fått en strålande start på säsongen men såg i hemmamötet mot Borussia Dortmund, i den andra omgången av Champions Leagues gruppspel, ut att gå mot ett poängtapp. Gästerna från Tyskland tog ledningen i matchen och City hade svårt att skapa klara målchanser. Men mittbacken John Stones kvitterade med ett distansskott, och sen klev Erling Haaland in i handlingarna.

Guardiolas hyllning

Norrmannen har fått en närmast exceptionell start på sin tid i England och har snittat nästan 1.5 mål per match. Han gjorde två mål i det första CL-mötet för City, men det han gjorde mot Borussia Dortmund var något alldeles, alldeles extra. Joao Cancelo slog in en perfekt boll med yttersidan som såg för lång, och hög ut för Haaland att nå inne i boxen. Men han kastade sig fram i luften, fick en träff på bollen med fotens yttersida, och City var i ledning.

Manchester, Storbritannia 20220914. Manchester Citys Erling Braut Haaland under Champions League kampen I fotball mellom Manchester City og Borussia Dortmund på Etihad Stadium. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Målet går att kolla på hur många gånger som helst, och efteråt kunde tränaren Pep Guardiola bara gapa. Men i intervjuerna efteråt så valde spanjoren i stället att jämföra Haaland – med Zlatan Ibrahimovic.

– Jag minns min kära vän Zlatan Ibrahimovic, han hade förmågan att få upp benet på det sättet, och Erling är ganska lik honom där. Det är bara hans natur. Han är vig, flexibel och har förmågan att få träff på sådana bollar, säger Guardiola efteråt.

Haalands passning

Jämförelserna stannade dock inte där. Guardiola gick så långt som att jämföra Haaland med en av tidernas allra främsta.

– Alla som känner mig vet hur mycket Johan Cruyff har påverkat mig, och vilken mentor han varit för mig. För många år sedan gjorde Cruyff ett fantastiskt mål för Barcelona, och när Erling gjorde sitt mål i dag så var det väldigt, väldigt likt. Jag tänkte direkt: ”Ah, en Johan Cruyff!”. Det var en otrolig passning, och avslutet var exceptionellt.

210509 Zlatan Ibrahimovic of Milan during the Serie A match between Juventus and Milan on May 9, 2021 in Turin. Photo: Nicolo’ Campo / BILDBYRÅN

Även Erling Haaland hade Zlatan Ibrahimovic i tankarna efter sitt konstmål. I en intervju med C More efter matchen hälsade norrmannen:

– Jag har väl lärt mig av din kära landsman Zlatan. Jag får hoppas att han är stolt över det målet, säger Haaland till TV4:s Olof Lundh.

LÄS MER: Tv-profilens ärliga svar efter intima chockfrågan om VM 94-hjältarna: ”Jag undrar om…”