Tränaren tokrasar efter valet av svenska domaren i EM – går till attack mot Uefa: ”Det är olämpligt”

Norge vann i EM-premiären.
Då rasar Nordirland mot valet av domare.
– Det är olämpligt, säger han.

Sverige går in i årets fotbolls-EM i morgon, i ett stekhett favoritmöte mot Nederländerna. En annan favorit till att gå riktigt långt under sommarens fotbollsfest är Norge, som premiärspelade mot Nordirland på torsdagen.

Rasar mot Uefa

Grannlandet från väst fick också precis den start som man drömde om, då man gjorde proceduren kort mot Nordirland. Nordirland gjorde förvisso sitt första EM-mål någonsin, men det betydde bara en reducering fram till 1-3, och Norge kunde till slut vinna med klara 4-1.

220707 Maria Thorisdottir celebrates after the UEFA Women’s Euro 2022 group stage match between Norway and Northern Ireland on July 7, 2022 in Southampton. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Men om minerna var glada hos det norska lägret så var det motsatt i det nordirländska. Efter förlusten var man nämligen rejält upprörda över valet av domare. Uefa hade valt en finsk huvuddomare, och svensk fjärdedomaren, vilket upprörde.

– Uefa är väldigt noga och precisa när det kommer till vilka vilka färger man har på matchtröjorna och hur vi ska klä oss. Och så sätter de en nordisk domare till den här matchen, säger förbundskaptenen Kenny Shiels till TV2, och fortsätter:

– Det hade ingenting att göra med resultatet. De förtjänade att slå oss. Men det får en att fundera.

”Det är olämpligt”

Den svenska fjärdedomaren var Tess Olofsson, och i Norge lade man ingen större värdering i det.

– Vad ska jag säga om det? Jag tycker domarna var bra. Vi pratade varandras språk, men det är inte domarna som avgör den här matchen, säger Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren.

220707 Anna Jøsendal of Norway and fourth referee Tess Olofsson during the UEFA Women’s Euro 2022 group stage match between Norway and Northern Ireland on July 7, 2022 in Southampton. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Men Kenny Shiels håller inte med – men tonade även ner sina ursprungliga kommentarer.

– Jag tycker det är olämpligt. Jag skyller inte på henne att vi förlorade, och jag tycker inte att vi ska prata för mycket om det. Men vi är alla människor, som känner samma saker. Det var ingen stor sak, bara en kommentar i förbifarten. 

LÄS MER: NHL-experterna lyriska i natt – efter ”rånet” av svenske supertalangen i draften: ”Bra, grymt och fantastiskt”