Torbjörn Nilssons jättekritik mot fotbolls-EM – ikonen säger nu precis det som alla tänker om dagens fotboll

Han var själv en målspruta som alltid var underhållande att titta på.
Men Torbjörn Nilsson har inte mycket för den fotboll som spelas under EM.
– De står och puttar bollen till varandra, säger anfallsikonen.

Fotbolls-EM närmar sig sitt slutskede och bara en match återstår innan en segrare kan koras. England tog sig, efter hög dramatik och ett avgörande i det absoluta slutskedet, vidare till final efter att ha slagit ut Nederländerna. Där väntar Spanien, det lag som enligt många varit bäst och mest underhållande hittills.

”Guds” kritik

I Spanien finns bland andra 16-årige Lamine Yamal, supertalangen som charmat en hel fotbollsvärld den här sommaren och som i semifinalen mot Frankrike blev EM:s yngste målskytt någonsin. Men överlag så har det kanske inte varit det mest fartfyllda och offensivt sprakande mästerskapet någonsin.

Många har menat att matcherna varit för långsamma och tråkiga, och att många lag bara spelat på resultat. Att hela fyra av sex grupptreor gick vidare från gruppspelet kan vara en orsak till det, då det för många lag räckte med att inte förlora för att ta sig vidare till slutspelet, och att enstaka poäng kunde räcka långt. En som är kritisk till underhållningen är en av Sveriges största målskyttar genom tiderna, Torbjörn Nilsson.

“Puttar bollen till varandra”

I en intervju med GP i samband med sin 70-årsdag tidigare i veckan skickade ”Gud” en passning till alla lag i mästerskapet, men han menar dessutom att det är en tendens som syns överallt i dagens fotboll.

– De står och puttar bollen till varandra. En rör sig och så står det nio medspelare sysslolösa. Det är som när man springer stafett. De står och väntar på den som kommer med pinnen, och när de kommer med pinnen, då börjar de springa. Fotboll är ett samspel, att vara i rörelse när du ska ha bollen. Nu är man inte det. Jag ser de här tendenserna från passningsövningar som klubbar till och med på hög nivå bedriver, med bollinnehav, säger han till tidningen.

200809 Torbjörn Nilsson, tränare för Ytterby IS P07-lag, poserar för ett porträtt under en turnering den 9 augusti 2020 i Färgelanda. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Inte heller på hemmaplan, i Allsvenskan, är det någon bländande fotboll som Torbjörn Nilsson får se på. Hans tidigare klubb IFK Göteborg, vars matcher Nilsson fortfarande går på så ofta han kan, krisar. Och trots en ny tränare i form av Stefan Billborn så blev det förlust med 0-2 mot Värnamo i den allsvenska återstarten i helgen.

– Jag fattar inte vad som händer. Men det går inte att förvänta sig underverk av en tränare som tränat ett lag i två veckor. Sen gäller det att de tar sina poäng så att de inte hamnar i krisen, om de åker ut eller inte, säger Torbjörn Nilsson.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev