Jätteilskan efter dramat i EM – avslöjar nu domarens val efter slutsignal som fått hela Nederländerna att koka: ”Det säger allt”

England är klara för final i EM.
Men efteråt handlade allt om domarinsatsen.
Nu avslöjar Virgil van Dijk vad domaren gjorde efter slutsignal, som gjorde honom än mer upprörd.
– Det säger allt, säger den nederländske lagkaptenen.

Englands väg till EM-semifinalen var inte direkt spikrak. Man såg rejält tröga ut i gruppspelet och på hemmaplan var kritiken enorm mot den långsamma och tråkiga fotbollen som spelades. Men man slutade ändå som gruppetta – och hamnade på drömsidan av slutspelsträdet.

Kontroversiella straffen

Väl i åttondelsfinalen var man bara sekunder från att bli utslagna innan Jude Bellingham räddade England med en sen kvittering, och i kvartsfinalen mot Schweiz krävdes straffar. I semifinalen mot Nederländerna var det i stället domaren som hamnade i fokus, och efter att England vunnit med 2-1 var alla rörande överens om att ett felaktigt domslut låg som grund till vändningen i matchen.

Kort efter Nederländernas 1-0-mål träffade Denzel Dumfries Harry Kane med en sträckt sula, men många menade att det var Kane som faktiskt sparkade in i Dumfries, och att han dessutom hann komma till avslut. I SVT:s studio var experten under sommarens EM John Guidetti rejält kritisk.

– Jag tycker inte att det är straff. I en semifinal i EM, det är en naturlig position av Dumfries. Båda sparkar in i varandra. Om Kane slutar pendeln direkt efter att han träffar bollen så träffar han inte Dumfries. Han fortsätter ju också. Jag tycker det är väldigt hårt dömt, säger Guidetti.

Pekar ut domarens val

Men det fanns faktiskt fler faktorer att ha i beaktning. Reprisbilder visade att bollen, precis innan den landade hos Kane, tog på engelsmannen Bukayo Sakas arm – två gånger. Den förre toppdomaren Jonas Eriksson, numera expert i SVT, menar att straffen var felaktigt dömd. 

– Det är en tydlig hands och det betyder att det inte ska dömas straff till Kane, säger han, och fortsätter:

– Jag är förvånad att de (VAR) inte går in och tittar och tar bort den straffen.

240706 Virgil van Dijk of Netherlands during the UEFA Euro 2024 Football Championship quarterfinal between Netherlands and Turkey on July 6, 2024 in Berlin. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

England avgjorde till slut matchen på tilläggstid, efter ett mål från inhopparen Ollie Watkins. Efteråt var det, förståeligt, upprörda miner hos Nederländerna.

– Jag saknar ord. Det gör så ont att vi släppte in målet så sent i matchen och står här tomhänta nu. Det är svårt att acceptera, säger lagkapten Virgil van Dijk enligt Fotbollskanalen.

Van Dijk var, precis som lagkamrater och ledare, upprörda över domaren Felix Zwayer. Efteråt avslöjade Van Dijk dessutom vad domaren gjorde, som gjorde saken ännu värre.

– Det säger allt att domaren gick in i omklädningsrummet så snabbt efter slutsignalen. Men jag vill egentligen inte lägga skulden där (på domarna) heller. Jag står här, men jag vet inte vad jag ska säga, säger han.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev