Tobbe Hysén avslöjar hur det är att ha Roy Keane som tränare: ”Han brukade fråga mig...”

Tobbe Hysén avslöjar hur det är att ha Roy Keane som tränare: ”Han brukade fråga mig…”

Tobias Hysén gjorde en säsong i England.
För Sportbibeln så berättar profilen om året med ökände råskinnet Roy Keane som tränare.
– Ibland kunde han vara lite väl hård, vi var ändå Championship-spelare allihopa…, säger ”Tobbe”.

Tobias Hysén är en superprofil i IFK Göteborg, och Blåvitt är av naturliga skäl den klubb som ”Tobbe” är mest förknippad med. Hysén gjorde två sessioner i klubben – från 2007 till 2013 och från 2016 till 2018 – och blev en enorm publikfavorit för sitt nästan unika målsinne och enorma klubbhjärta.

Tiden med Keane som tränare

Men Tobias Hysén fick sitt stora genombrott i Djurgården under mitten av 00-talet, och efter att ha gjort succé i allsvenskan gjorde han en säsong i England och Sunderland, 2006–2007.

– Fotbollsmässigt var det helt okej. Jag fick fick spela ganska mycket och vi vann serien. Det var egentligen en fullt godkänd säsong, men helheten känns som ett misslyckande eftersom vi åkte hem direkt, säger han, och fortsätter:

– Men jag ångrar inte att jag gjorde det. Hade jag inte dragit hade jag inte fått vara med om det, och jag lärde mig mycket om mig själv som person. Och att jag gick dit ledde till att jag fick komma till Blåvitt. Alla beslut för ju med sig någonting och det blev bra för mig.

181104 IFK Göteborgs Tobias Hysén går ett varv runt planen med en av sina söner och tackar publiken efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Malmö FF den 4 november 2018 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

I Sunderland hade Tobias Hysén Roy Keane som tränare. Mittfältslegendaren var en ikon i Manchester United, känd för sin stenhårda spelstil och sin enorma ledarkapacitet på planen, och hade i Sunderland sitt första tränarjobb.

– Han var hård men rättvis. Var det någon som inte gjorde vad han förväntade sig så kunde han säga ifrån, säger Tobias Hysén, men menar att det inte var några enorma vredesutbrott som Keane bjöd på.

– Han kunde ju vara arg, men det var inte så att han tuggade fragda och kastade saker.

”Var lite väl hård”

Tobias Hysén menar dock att han ibland, vid några tillfällen, kunde vara ”lite väl hård”.

– Vi förlorade någon match mot Preston, och han sa till några: ”Ni kunde lika gärna suttit på bänken med mig i dag, för ni påverkar ingenting. Ni är inte med i matchen, ni kan lika gärna sitta bredvid”. Ofta hade han ju rätt, men det kunde bli lite väl hårt… vi var ju ändå Championship-spelare allihopa.

071110 Fotboll, Premier League (Engelsk Liga), Sunderland – Newcastle: Roy Keane, tränare, Sunderland. © Bildbyrån

”Tobbe” menar dock att han och Keane gick bra ihop, mycket tack vare Hyséns inställning på och vid sidan av planen.

– Jag var en av spelarna som inte sprang runt och gnällde. Jag borrade ner huvudet och bara körde, jag ville inte gå i bråk med honom. Han sa som det var och kunde fråga mig: ”Undrar du inte varför du inte spelar?”. Då sa jag bara: ”Nej, jag är väl inte tillräckligt bra, men kom gärna och säg till om det är någonting jag ska träna på”, säger han, och fortsätter:

– Sen fanns det matcher där han klagade på mig, precis som han gjorde med alla. Men han var ju en sån spelare själv, som gav 100 procent, och förväntade sig samma av oss.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!