Thomas Ravelli erkänner sanningen om vad han gjorde mot Jesper Blomqvist i IFK Göteborg: ”Han var livrädd för mig”

Jesper Blomqvist har erkänt vad, eller rättare sagt vem, som skrämde honom mest som ny i IFK Göteborg.
Thomas Ravelli kan bekräfta.
– Jag byggde upp hans psyke så han skulle klara av att bli proffs, säger Ravelli till Sportbibeln.

1993 kom Jesper Blomqvist till IFK Göteborg som 19-åring. Under sitt första säsong i Blåvitt vann han SM-guld och kom till spel i Champions League. Samma år gjorde Blomqvist också landslagsdebut och deltog i VM 1994. Efter tre år i IFK gick flyttlasset till AC Milan, som följdes upp av klubbar som Parma, Manchester United och Everton.

Jesper Blomqvists rädsla

Under Jespers tid i IFK Göteborg var det Thomas Ravelli som vaktade kassen. När 19-årige Blomqvist kom till klubben var Ravelli 34. Spelarna kamperade ihop i både Blåvitt och det svenska landslaget i några år.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jesper Blomqvist, Thomas Ravelli
140629 VM-laget 1994s Jesper Blomqvist under 20-års jubileumsmatchen mellan VM-laget 1994 och Motståndarlaget den 29 juni 2014 i Båstad. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / Cop 110

Blomqvist har i efterhand erkänt att det var just målvaktsveteranen som gjorde honom mest nervös som nykomling i klubben.
– I min absolut första match för IFK Göteborg satt jag på bänken och det var avbytarna som skulle värma upp målvakterna. Inför fick jag råd av de andra spelarna att ”om du missar och Ravelli börjar skrika och skälla på dig, bry dig inte om det. Han är bara så”. Så jag var livrädd när jag skulle värma upp honom, har Blomqvist berättat i podcasten ”Matchen”.

LÄS MER: När en skogstokig Thomas Ravelli skrämde livet ur Jesper Blomqvist – på uppvärmningen: ”Fick rådet att…”

Thomas Ravelli erkänner

Thomas Ravelli bekräftar för Sportbibeln att så var fallet.
– Ja, det stämmer. Jesper var livrädd för mig på träningarna också. Det var ju jag som byggde upp hans psyke så att han skulle klara av att bli proffs, säger Ravelli med glimten i ögat.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Ravelli, Jesper Blomqvist
140629 Thomas Ravelli i jubileumsmatchen VM-laget 1994 i Grevie 29 juni. Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN / kod LM / 64640

VM 94-hjälten förklarar att ilskan berodde på dåliga inlägg.
– Inläggen som slogs på uppvärmningen, de var jag väldigt noga med att de var på ett visst sätt. Slog man inte inläggen på det viset, då blev jag ju arg. Jag behövde kunna tajma inlägget på rätt sätt och hoppa så högt som möjligt.

LÄS MER: Niklas Wikegård har fått nog – pekar ut det allra värsta med svensk hockey just nu: ”Jag blir rädd”

Hyllar Mikael Nilsson

Någon vars inlägg Ravelli var nöjd med var Mikael Nilssons, som spelade i IFK Göteborg 1987-2001 och i landslaget 1991-1996.
– Mikael Nilsson visste ju hur man gjorde det. Kunde inte han slå fick ju Jesper göra det på några landskamper, och då vart han livrädd. Han visste ju hur arg jag blev då.

Det var alltså på grund av dåliga inlägg som du blev så arg?
– Ja, blir inläggen för dåliga är det ju ingen idé. Sen när man har en målvakt som blir arg så ställs man ju ännu mer, då går det ju inte alls. Man blir pressad då alltså, säger Ravelli. 

LÄS MER: Thomas Ravellis stenhårda kritik mot svenska landslaget – VM 94-hjältens ärliga ord: ”De har oerhört stora problem”