SVT-expertens oro – det vill han inte ska hända när Zlatan gör comeback i landslaget: ”Vill inte se det”

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i det svenska landslaget.
Då hoppas Daniel Nannskog att han används rätt.
– Det är en grej jag inte vill se, säger SVT-experten.

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i det svenska landslaget. Snart fem år efter sitt avsked, efter ett svagt EM under sommaren 2016, så togs Milans anfallsstjärna ut i den trupp som kommer att möta Georgien och Kosovo i VM-kvalsmatcher med start om bara en vecka.

Expertens oro

Nyheten om Ibrahimovic återkomst har blivit en världsnyhet, och det är inte direkt få personer som ser framemot att se Zlatan Ibrahimovic bära den blågula tröjan igen. Men helt okontroversiellt är det inte. Under Ibrahimovics sista år i landslaget så fick den dåvarande förbundskaptenen Erik Hamrén extremt mycket kritik för sitt sätt att spela och hantera Ibrahimovic. I stort sett allt spel gick via Ibrahimovic, som enligt uppgifter tilläts göra lite precis vad han ville både på och vid sidan av planen.

190319 Daniel Nannskog, SVT, poserar för ett porträtt under fotbollsallsvenskans upptaktsträff den 19 mars 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Det ledde ofta till att Zlatan Ibrahimovic, i stället för att vara i straffområdet där han är som allra bäst, ibland sjönk djupare i planen. Det är någonting som Daniel Nannskog är orolig för ska hända igen. I ett klipp på SVT visar han exempel då Zlatan försöker fördela boll hallvägs in på offensiv planhalva.

– Så här vill vi inte se Zlatan agera. Här blir han alldeles för djup, han går alltså alldeles för långt ner i banan. Han vill sköta mittfältarnas jobb. Här gäller det att han litar på att medspelarna klarar av att styra spelet, och att Zlatan flyttar längre upp i banan och håller sig närmare straffområdet, säger han i klippet.

”Ska vara som ett lejon”

Nannskog vill dock att Zlatan, om möjligt, möter boll och hamnar rättvänd närmare straffområdet.

– Jag gillar när Zlatan blir rättvänd. Jag skulle gärna vilja se att det är 20 meter högre upp i banna. Där är han brutal med sin passningsfot. Här är det också fina löpningar från medspelarna. Det här vill vi se mycket av från Zlatan. 

Zlatan Ibrahimovic, Sverige
160622 Sveriges Zlatan Ibrahimovic tackar publiken när han lämnar planen efter fotbollsmatchen mellan Sverige och Belgien under fotbolls-EM den 22 juni 2016 i Nice. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87253

Och framför allt ser Nannskog framemot att se Ibrahimovic som ren nia, alltså i straffområdet.

– Någonting Zlatan blivit bättre och bättre på genom åren är ju hans straffområdesspel. Där har han sin styrka med sin fysik och sina avslutningsegenskaper. Han är brutalt bra inne i straffområdet, och extremt effektiv. Det är någonting som Sverige ska utnyttja. Så vi vill gärna se honom hålla sig så centralt som möjligt, hela tiden i det svenska landslaget, hela tiden inne i boxen, och hela tiden som ett lejon där inne, säger han.

LÄS MER: Zlatans enorma hyllning till Janne Andersson – därför återvänder han nu till landslaget: ”Han är en vinnare”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!