SVT-experten Jonas Erikssons plötsliga attack – efter besluten under EM: ”Det är skitigt och falskt”

EM:s bästa domare har skickats hem, menar Jonas Eriksson.
Nu rasar SVT-experten.
”Sanningen är att det är en mörk sörja”, skriver han.

Jonas Eriksson var under många år en av världens bästa domare, men när han väl slutade så gjorde han det med en bitter eftersmak. Vid flera tillfällen så var den numera SVT-experten öppet kritisk till hur Uefa och Fifa gör sina uttagningar, och han menade att det ofta har med politik att göra.

”Skitigt och falskt”

Och under EM har det blivit än mer tydligt att den kulturen lever kvar, menar han. Under tisdagen skrev Eriksson ett långt och öppet inlägg på Instagram där han går till attack kring uttagningarna i årets mästerskap, och han menar att prestationer inte betyder någonting.

180421 domare Jonas Eriksson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Östersund och Örebro den 21 april 2018 i Östersund. Foto: Tobias Nykänen / BILDBYRÅN

Han håller inte tillbaka i kritiken, som även fått spridning ute i Europa av flera medier.

”Folk frågar ofta: hur blir man uttagen till de sista matcherna? Är det prestationer? Hur rankar man domare? Är det den som gör färst antal misstag? Vem gör egentligen bedömningen?
Sanningen är att det är en mörk sörja.
En skitig, politisk och falsk värld där vänskapskorruption, lojalitet och nationalitet spelar roll. Fotbollen som pratar om fair play och respekt, där regelboken är lika för alla, där de fyra bästa lagen som vunnit flest matcher kommer att spela semifinalerna i London i kväll och imorgon – men när det gäller domaruttagning så sker det i slutna rum, med politiska agendor och med allt annat än fotbollens bästa för ögonen.
De som är uttagna, och han kommer att bli uttagen till finalen, är per automatik INTE turneringens tre bästa domare. Det är inte alltid de som har presterat bäst, fått högst betyg eller levererat på topp som får förtroendet”, skriver Eriksson.

”En rutten värld”

Jonas Eriksson menar bland annat att Cuneyt Cakir, Turkiet, varit den bästa domaren i turneringen – men han har redan skickats hem.

”Den här gången är turneringens bästa domare, utan ett enda tydligt misstag, redan hemskickad. Beslutet är taget av Uefas högsta ledning och har inte ett dugg att göra med prestationer under EM.
Andra domare, som utan att själv veta om det, har rätt kontakter, bäst politisk uppbackning eller kommer från viktiga länder dömer vidare.
Oavsett, grattis till de domare som dömer! Ingen skugga ska falla över dem.
Det alla däremot ska veta är att det är en rutten värld med en allt annat än bra kultur och att jag, med perspektiv, kan säga att jag är jävligt glad att jag slutade döma för tre år sedan”, skriver Eriksson.

200913 Jonas Eriksson i Dplay’s studio under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Helsingborg den 13 september 2020 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Jonas Eriksson berättar för SVT att han skulle önska en större tydlighet och bättre kommunikation från Uefa.

– Jag tror på öppenhet och transparens. Att man berättar vad man tycker och hur man bedömer olika domare. Då blir det rätt domare som dömer finalen. Den som är sportsligt bäst och är i bäst form. Idrott handlar om prestation. Det finns ett betygsystem som är siffermässigt på decimalnivå, men det berättas inte, säger han.

LÄS MER: Barcelona-stjärnans oväntade tokilska – rasar mot regeln(!) som fick Spanien utslaget: ”Är inte rättvist”

Få våra nyhetsbrev!