Sveriges blytunga seger i kväll – OS-drömmen lever vidare efter lagkaptenens avgörande mål

Sverige var illa ute mot Schweiz.
Då tajmade Magdalena Eriksson en frispark perfekt och nickade in ett viktigt segermål.
Efter 1-0 lever den svenska OS-drömmen vidare.

Schweiz var en ribbträff från att chocka Sverige i första halvlek. Men till slut blev det svensk seger ändå i det viktiga Nations League-mötet.

Erikssons mål

Det krävdes dock en frispark, där Kosovare Asllani slog bollen perfekt in mot straffområdet och Magdalena Eriksson lika perfekt mötte med pannan och prickade in segermålet i bortre burgaveln.

Sverige, fotboll
231027 Magdalena Eriksson of Sweden celebrate the 1-0 goal with teammates during the UEFA Women’s Nations League football match between Sweden and Switzerland on October 27, 2023 in Gothenburg. Photo: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / CS0439

Schweiz landslag har skakats av viss turbulens den senaste tiden, där inte minst facit hittills under Inka Grings tid som förbundskapten varit i fokus.

Svensk varning

Schweiz hade inför fredagskvällen spelat tolv landskamper med Grings – men bara vunnit en. Senast blev det hela 0-5-förlust mot Spanien.

Samtidigt hade svenske förbundskaptenen Peter Gerhardsson höjt ett varningens finger för Schweiz, inte minst för de individuella styrkorna hos exempelvis svenskbekantingen Ramona Bachmann i anfallet.

Prickade ribban

Men det var inte bara Bachmann som skapade problem för Sverige. Schweiz kom gång på gång fram längs kanterna och kunde med lite mer tur ha gjort ett ledningsmål också.

231027 Magdalena Eriksson of Sweden celebrates the 1-0 goal during the UEFA Women’s Nations League football match between Sweden and Switzerland on October 27, 2023 in Gothenburg. Photo: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / CS0439

Efter en halvtimme var visserligen Stina Blackstenius – som spelade sin 100:e landskamp – oerhört nära att ge Sverige ledningen. I nästa sekvens prickade dock i stället schweiziska Hammarbyspelaren Smilla Vallotto ribban.

Några minuter senare var Sverige illa ute igen, men räddades först av Zecira Musovic i målet och sedan av lagkaptenen Caroline Seger, som slängde sig i vägen för ett skott.

Knapp seger

Men när Sverige några minuter från slutet fick en frispark mitt på Schweiz planhalva fick hemmapubliken – 13 123 – personer still slut jubla ändå.

Inka Grings hade inför matchen varnat för de svenska fasta situationerna – och fick rätt. Kosovare Asllani slog frisparken högt in mot straffområdet, där Magdalena Eriksson med en distinkt nick gav Sverige ledningen – och lite arbetsro.

I den andra halvleken kopplade Sverige sedan greppet om matchen. Men samtidigt som svenskorna radade upp målchanser saknades den riktiga skärpan i avsluten.

Magdalena Erikssons mål räckte dock till slut och gav tre viktiga poäng i jakten på gruppettan Spanien. Nations League – som också är OS-kval – fortsätter för Sveriges del med en match mot Italien, i Malmö på tisdag.

Vad tycker du om Sveriges insats i kväll? Dela artikeln och säg din åsikt!