Sverige förlorar OS-finalen efter galet straffdrama – tar sitt andra raka OS-silver: "Så olyckligt"

Sverige förlorar OS-finalen efter galet straffdrama – tar sitt andra raka OS-silver: ”Så olyckligt”

Sverige förlorar OS-finalen.
Efter ett galet straffdrama får man nöja sig med andra raka OS-silvret.
– Det är olyckligt värre… Det känns grymt!, säger experten Jens Fjellström i Discovery Plus.

Inför OS-finalen mellan Sverige och Kanada var det Blågult som var stora favoriter. Efter att svenskorna gått igenom hela mästerskapet med fem av fem raka segrar och imponerat rejält.

Historisk

Men även Kanada var obesegrade inför OS-finalen och blev en mycket tuff uppgift för svenska fotbollsdamerna. Sverige öppnade ändå piggast och efter 34 spelade minuter kom det efterlängtade 1-0-målet.

Sverige, OS 2021
210806 Stina Blackstenius of Sweden celebrates scoring 1-0 in the women’s football final during day 14 of the Tokyo 2020 Olympic Games on August 6, 2021 in Tokyo. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / DS0190

Kosovare Asllani kom loss på kanten och hittade in med en perfekt passning till måldrottningen Stina Blackstenius som vackert kunde stöta in ledningsmålet. Ett mål som även gör svenskan historisk som den meste målgöraren någonsin i OS-sammanhang för Sverige.
– Det är härligt, det är underbart. Jättebra av Kosovare Asllani att inte gå på skott och Blackstenius som skarvar in – åh så fint, säger experten Jens Fjellström i Discovery Plus.
– Det känns ganska tryggt. Sverige gör rätt saker och skönt att få in ett mål här, säger experten Lisa Dahlkvist i halvtid.

GUIDE: Här är allt du behöver veta om sommar-OS 2021: Tv-tider, medaljhopp och alla sporter!

VAR-straff

Kanada gjorde sedan en hel del byten för att försöka förändra matchbilden och i den 68:e minuten kom det gyllene kvitteringsläget när domaren dömde straff efter en utdragen VAR-bedömning. Fram klev Jessie Fleming och höll nerverna i styr för att placera in viktiga 1-1-målet i OS-finalen.

Sverige, OS 2021
Sverige deppar efter OS-silver. FOTO: Bildbyrån.

Både Sverige och Kanada hade sedan flera fina lägen att avgöra matchen men den högdramatiska finalen gick till förlängning efter 1-1 under ordinarie tid. Där skulle chanserna fortsätta att avlösa varandra och Sverige fick ett dunderläge i slutminuterna men lyckades inte få in bollen efter tumult i straffområdet.

OS-silver

Dramat skulle sedan övergå till ett rafflande straffavgörande där Kanada höll kylan bäst och fick fira OS-guldet med enormt jubel. Vilken otrolig jätterysare i OS-finalen.

Svenska damerna får därför nöja sig med sitt andra raka OS-silver.
– Det är olyckligt värre… Det känns grymt!, säger experten Jens Fjellström i sändningen.

Vad tycker du om Sveriges insats i dag? Dela artikeln och ge din åsikt!

LÄS MER: Donald Trumps nya attack efter att USA:s fotbollsdamer vann OS-brons: ”Så korkade…”

Få våra nyhetsbrev!