Svenske landslagshjälten försvann och blev pensionär som 34-åring – så lever han idag: ”Jag vill inte jobba”

Han hade visserligen ett jobb som scout.
Men i dag gör landslagshjälten Mikael Nilsson… ingenting.
– Det måste vara tråkigt att bara finna mening i sitt jobb. Folk är olika, men jag vill inte ha det så, säger han.

Mikael Nilsson är närmast unik när det handlar om fotbollskarriärer. Så sent som i 20-årsåldern spelade han fortfarande i division 6 – men bara två år senare vann han SM-guld med Halmstad, vilket senare även ledde till spel i det svenska landslaget.

Helsköna livet i dag

Nilsson hade en magisk karriär med hela 64 landskamper, och dessutom spel i ligor som Premier League, i Danmark och Grekland. Det var just i Grekland, och storlaget Panathinaikos, som han hade störst framgångar, och det var dit skutan bar efter att han avslutat sin karriär som 34-åring, 2012.

070606 Fotboll, EM-Kval, Sverige – Island: Anders Svensson och Mikael Nilsson, jubel. © Bildbyrån

Mikael Nilsson blev scout, men 2018 slutade han att komma in till kontoret, och efter sex månader där han bara plockat ut lön att att egentligen ha gjort någonting alls så fick han sparken. Det kom inte direkt som någon chock för honom.

I dag, tre år senare, bor han kvar i Grekland med sin familj. Men något jobb har han fortfarande inte skaffat, vilket sticker i ögonen hos en del.

– Det var till och med någon som sa ”Men du har ingen mening i ditt liv!”. Jag svarade: ”Vad fan snackar du om? Jag har två små barn som jag kan spendera hur mycket tid som helst med, vad menar du med mening?” Det måste vara tråkigt att bara finna mening i sitt jobb. Folk är olika, men jag vill inte ha det så, säger han till Expressen.

”Jag vill inte det”

Nilsson menar att tillvaron i Grekland är skön, där ingen ifrågasätter hans val att välja bort yrkeslivet.

– När man slutar spela fotboll och är i Sverige så får man konstant frågan, vad gör du? Och vad ska du göra? Svenskar identifierar sig mycket mer med sitt jobb än vad greker gör generellt, och det är inget fel i det, men jag vill inte det. Och det blev jobbigt när folk frågade ”Men vad ska du göra?”, säger han, och fortsätter:

– Här tycker man bara att det är skönt för mig. Jag träffade även en indier när jag spelade padel häromdagen som sa att de har ett uttryck för att du verkligen har lyckats i livet när du inte jobbar för att du inte vill jobba. Han hade samma inställning som jag. Han gör inget, han har det gött. 

091007 Fotboll, VM-Kval, Sverige A, presskonferens: Mikael Nilsson © Bildbyrån

Helt okomplicerat har det dock inte varit. Mikael Nilsson menar att omställningen från proffs till pensionär var tuff.

– Det var mentalt jobbigt i början, men sedan började jag träna igen och det hjälpte. Då mådde jag bättre, säger han.

LÄS MER: Tokmäktiga hyllningen till Zlatan Ibrahimovic – från hans allra största idol(!): ”Åren räknas inte för honom”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!