Svenska storstjärnan hyllas efter jättesuccén i hemliga matchen – i superform inför VM: ”Jätteviktigt”

Sverige har spelat ett hemligt genrep inför VM.
Då visade Stina Blackstenius upp superform – och hyllas nu stort.
– Hon är jätteviktig, säger Magdalena Eriksson till SVT.

VM-veckan är äntligen här. På söndag kliver Sverige in i turneringen då Sydafrika väntar på söndag. Och det verkar inte vara något fel på formen, åtminstone inte för en av stjärnorna, i form av Stina Blackstenius.

Vann genrepet

Under natten till söndagen, svensk tid, hade Sverige en hemlig match mot ett annat VM-lag, Filippinerna, som gick av stapeln helt utan publik, och utan att några kameror fanns, på direktiv från Fifa. Matchen spelades i 3 halvlekar som var 30 minuter vardera, och Sverige gick till slut vinnande med 5-1.

230407 Stina Blackstenius of Sweden ahead of the women’s international friendly football match between Sweden and Denmark on April 7, 2023 in Malmö. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Stina Blackstenius blev den stora hjälten i träningsmatchen då hon svarade för hela tre mål. Målskyttar för Sverige blev dessutom Fridolina Rolfö och Johanna Rytting Kaneryd, men i efterhand var det Blackstenius som hyllades av lagkamraterna.

– Hon sätter tonen och är jätteviktig för oss, säger Magdalena Eriksson till SVT.

LÄS MER: Därför står Zlatan Ibrahimovic i tacksamhetsskuld till Ronnie Hellström efter okända rådet: ”Han frågade mig”

Hyllas stort

Att Sveriges offensiv funkar är en absolut nödvändighet om man ska gå långt i VM, och att Blackstenius tycks kliva in i turneringen i högform är viktigt.

– Jag tycker hon ser väldigt het ut och skapar många chanser, hon är ett ständigt hot. Sen är det ett bra kvitto för oss i vårt offensiva spel att vi lyckas komma fram till många farliga chanser, säger Magdalena Eriksson.

230407 Stina Blackstenius of Sweden during the women’s international friendly football match between Sweden and Denmark on April 7, 2023 in Malmö. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Bara tre spelare i den svenska truppen blev utan speltid i matchen, och förbundskapten Peter Gerhardsson var nöjd med vad han fick se i genrepet.

– Det är givetvis alltid viktigt och skönt att vinna fotbollsmatcher, och dessutom är det bra att vi i genrepet fick möjlighet att ge speltid till stora delar av truppen. Nu tar vi med oss den här insatsen och fortsätter förbereda oss på bästa sätt fram mot VM-premiären mot Sydafrika på söndag, säger han.

LÄS MER: Henrik Larsson avslöjar den enskilt bästa han någonsin spelat med – och ingen kan vara förvånad över svaret