Svennis stora hemlighet avslöjad – engelske pampens ärliga ord om oväntade svaret: "Jag blev förvånad"

Svennis stora hemlighet avslöjad – engelske pampens ärliga ord om oväntade svaret: ”Jag blev förvånad”

Sven-Göran Eriksson är en av svensk fotbolls riktigt stora.
Men nu avslöjar engelske pampen David Dein svenskens enda svaghet.
”Jag blev förvånad”, skriver förre FA-chefen i tidningen Daily Mail.

Det har gått tre år sedan Sven-Göran Eriksson senast hade ett tränarjobb. Då var det som förbundskapten för Filippinerna under några månader som gällde.

Svennis liv

Svensken anses i dag som en av landets främsta fotbollstränare genom tiderna efter storsuccén med IFK Göteborg på 80-talet som ledde ut i Europa och storklubbar som Benfica, Roma, Fiorentina, Sampdoria, Lazio och Manchester City. ”Svennis” har dessutom varit förbundskapten för landslag som England, Mexiko och Elfenbenskusten genom åren.

Sven-Göran Eriksson, Svennis
190812 Sven-Göran Eriksson på besök innan fotbollsmatchen i allsvenskan mellan IFK Göteborg och Falkenberg den 12 augusti 2019 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Men sidan av fotbollsplanen har 74-åringens tränarkarriär även kantats av skandaler och otrohetsaffärer. Nu kommer ny sanning fram kring Erikssons liv i rampljuset.

Enda svaghet

Det är pampen David Dein, tidigare vice ordförande för engelska fotbollsförbundet (FA), som öppnar upp om tidigare okända detaljer från när svensken tog över som förbundskapten för England 2001. En tid i Svennis liv som skulle komma att bli rejält uppmärksammad.

Dein minns när han frågade svenskens agent om det fanns någon svaghet hos tränaren som skulle bli Englands främste man. Som svar fick han bara ett enda ord och det ställde honom rejält.
”Kvinnor, svarade Athole Still (agenten). Det var ett svar jag inte hade väntat mig när jag frågade karismatiske agenten om hans uppskattade klient hade någon svaghet”, skriver förre FA-pampen i en kolumn hos engelska tidningen Daily Mail.
”Vi kan leva med det, antar jag”, blev Deins svar.

”Allvarligt”

Engelsmannen konstaterar sedan i sin kolumn att ”Sven verkligen levde upp till sitt rykte kommande fem åren”. För det blev stora rubriker och ett rejält medialt intresse när Eriksson anklagades för en otrohetsaffär med sekreteraren Faria Alam.

Sven-Göran Eriksson, Svennis
110712 Fotboll, träningsmatch, Sirius – Leicester: Sven-Göran Eriksson, tränare, Leicester. © Bildbyrån – 85925

Dein erkänner att han konfronterade Svennis direkt med uppgifterna i den engelska pressen.
”Sven, det här är allvarligt. Jag måste fråga dig rakt ut, har du en affär med FA:s sekreterare? Sven himlade med sina ögon: ’Nej, men jag skulle gärna vilja ha det'”, skriver han i sin kolumn.

”En succé”

Förre FA-pampen fortsätter berätta att han var imponerad av svenskens egenskap att alltid hålla sig lugn, även när det blåste som mest.
”Sven verkade helt oberörd av allt ståhej. Jag beundrade honom för hans förmåga att kunna bortse från allt kaos – kaos som han själv hade orsakat.” skriver Dein.

Men oavsett allt kaos och hur det faktiskt gick för England så var David Dein ändå nöjd med Svennis som engelsk förbundskapten.
”Sammanfattningsvis tycker jag att Sven var en succé, även om han så klart inte var perfekt. Han hade sina brister – vilket vi blev varse om”, avslutar han sin kolumn.

Är Sven-Göran Eriksson svensk fotbolls främsta tränare genom tiderna? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Tränarikonen Svennis avslöjar engelska drottningens stora favoritspelare: ”Jag frågade henne varför då?”