”Svennis” om när hans ihopskrap besegrade Uniteds ikoniska superlag TVÅ gånger samma säsong: ”Sir Alex dök aldrig upp”

Sven-Göran Eriksson stod för en mängd taktiska triumfer under sin långa tränarkarriär.
En av de främsta: Hans Manchester Citys dubbelsegrar mot ärkerivalen United 2007/08.
– Jag har vunnit tre matcher av tre mot United under Sir Alex ledning, säger ”Svennis” till Sportbibeln.

I januari 2001 blev Sven-Göran Eriksson det engelska landslagets första utländska tränare någonsin. Han ledde England till kvartsfinal i tre raka stora turneringar: VM 2002, EM 2004 och VM 2006.

Otur med marginalerna

Om det är ett succéfacit? Det beror nog på vem du frågar. Vissa tycker att ”Svennis” borde fått ut mer av ett Englands ”gyllene generation” med David Beckham och Steven Gerrard i spetsen.

Andra pekar på det faktum att Englands spelarmaterial, som så ofta, varit överskattat och om ”Svennis” bara hade haft lite tur med marginalerna, så hade hans landslag kunnat gå betydligt längre.

Svensken gjorde sin sista match med England i juli 2006. Nästa anhalt blev Manchester City. Klubben ägdes då av omstridde Thaksin Shinawatra.

080210 Fotboll, Premier League, Engelsk Liga, Manchester United – Manchester City: Sven Göran Eriksson, tränare, Manchester City, instruerar Martin Petrov. © Bildbyrån – Cop 7 SWEDEN ONLY

Eriksson blev klar i början av juli och bara drygt en månad sedan ställdes City mot ärkerivalen Manchester United.

Det brukar inte saknas snackisar inför ett Manchester-derby, men den här gången gav tränarduellen verkligen extra krydda.

Försökte stoppa Rooney

Sir Alex Ferguson och Eriksson hade en rätt frostig relation. Mycket på grund av att Ferguson försökt stoppa Wayne Rooney från att delta i VM 2006 i Tyskland.

United menade att Rooneys fotskada inte var läkt. ”Svennis” och hans läkarteam tyckte annorlunda.

030512 Fotboll, engelsk, Premier League: Sir Alex Ferguson, Manchester United och Sven-Göran Eriksson, England. © Bildbyrån – Cop 7

Under månaden fram till första derbyt var Eriksson och City på en smått desperat värvningsjakt. Utan att ha de riktigt stora pengarna att tillgå försökte svensken göra sitt City så slagkraftigt som möjligt. Han köpte spelare som Rolando Bianchi, Gelson Fernandes, Geovanni, Martin Petrov, Elano, Vedran Corluka och Javier Garrido.

Ronaldo saknades i första derbyt

Men trots spelarköpen var City ruskigt nederlagstippat inför första derbyt, som spelades den 19:a augusti.

Och det är inte så konstigt när man tittar på laguppställningarna:

En hyfsad spelare saknas i Uniteds startelva: Cristiano Ronaldo, som kom att göra 31 mål och vinna sex (!) individuella utmärkelser den här säsongen.

Men United – som kom att vinna både Premier Leauge och Champions Leauge 2007/08 – gick på en förödmjukande förlust mot City i första derbyt. Svennis gäng vann med 1–0, efter mål av Geovanni.
– Första derbymatchen vann vi hemma och efteråt kom Sir Alex och gratulerade på mitt kontor.  Vi pratade om allt men inte om den matchen som just var spelad. Det var en tyst överenskommelse, säger ”Svennis” till Sportbibeln.

Uppmärksammade München-katastrofen

City fick en lysande start på säsongen. Efter tre matcher toppade laget tabellen och under hela 2007 lyckades man hålla sig topp 7.

Man lyckades inte behålla formen under vintermånaderna och tappade sedan lite mark i ligan.

I februari var det dags för nästa derby. Återigen uppmärksammades matchen lite extra. Den här gången för att matchen sammanföll med 50-årsdagen av München-katastrofen. En tyst minut hölls för att hylla offren i flygkatastrofen, en av de mörkaste händelserna i Uniteds historia.
– Det var en speciell minnesmatch och Sir Alex och jag deltog tillsammans före avspark och la kransar i mittcirkeln, minns ”Svennis”.

Tunga favoriter – igen

Men nog skulle United – som nu hade fått upp farten ordentligt och som i den här matchen hade hemmaplan och Cristiano Ronaldo från start – ta hem de tre poängen?

Nej, inte den här gången heller.

Det här var laguppställningen:

City chockade hemmalaget och hade 2–0 i halvtid. Darius Vassell och Benjani var målskyttar.

United reducerade på övertid (Michael Carrick), men kom aldrig närmare än så.
– Efter matchen kom aldrig Sir Alex. Ursäkten var att han hade ett flyg att passa, säger ”Svennis”.

Ägaren tyckte annorlunda

City vann alltså båda derbymatcherna. Laget slutade på till slut på en niondeplats. En godkänd placering om du frågade fansen. Men ägaren Shinawatra tyckte annorlunda.

Mot slutet av säsongen ryktades det att Eriksson skulle få sparken. Och trots att fansen samlade in 14 000 namnunderskrifter för att få svensken att stanna, tvingades han bort.

Bara några månader senare sålde Shinawatra klubben till Citys nuvarande ägare.

080210 Fotboll, Premier League, Engelsk Liga, Manchester United – Manchester City: Sun Jihai och Richard Dunne, Manchester City. Glädje. © Bildbyrån – Cop 58 SWEDEN ONLY

Sven-Göran Eriksson fortsatte sedan sin tränarkarriär som förbundskapten för Mexiko.

Segrarna mot Sir Alex Ferguson väger så klart tungt på svenskens meritlista. Och ”Svennis” tillägger:
– Tre gånger har jag mött United under Sir Alex ledning. En gång var det med Lazio i Supercupfinalen. Det blev seger då också.  Jag har alltså vunnit 9 poäng och tre matcher mot Sir Alex, säger han till Sportbibeln.

Få våra nyhetsbrev!