Sven-Göran Erikssons vackra gest efter oväntade pengasuccén – skänker stora summor till välgörenhet

En videohälsning från ”Svennis” är hett eftertraktat.
Nu berättar ikonen att en stor del av summan han drar in går direkt till välgörenhet.
– Jag skänker en hel del, säger han.

Sven-Göran Eriksson är utan tvekan en av Sveriges allra största tränare. Det är inte många inom branschen som nått samma meriter som den svenske ikonen, och hans insatser ute i fotbollsvärlden är historiska.

Mäktiga karriären

Han vann Uefacupen med IFK Göteborg i början på 80-talet, och sedan bar det iväg till flera olika europeiska storklubbar. Bland annat ledde han Benfica till två ligatitlar men den allra största meriten var när ”Svennis” bröt Lazios 26 år långa Serie A-torka, och tog klubben första serieseger sedan 1974.

070815 Fotboll, Premier League, Manchester City – Derby: Sven Göran Eriksson, tränare . © Bildbyrån

”Svennis” blev sedan Englands första utländske förbundskapten någonsin, och har lett flera olika landslag efter milleniumskiftet. I dag har han tagit ett stort kliv tillbaka och verkar som rådgivare åt Karlstad Fotboll.

Vid sidan är han också aktiv på sajten ”Memmo” där man kan köpa videohälsningar från ikonen. Där har han funnits i drygt ett år, och säger själv till Göteborgs-Posten att han gjort runt en tusen stycken sammanlagt.

Vackra gesten

– Det är väl i snitt två, tre om dagen. Jag tror jag har gjort en tusen stycken sammanlagt. Det är inte betungande alls, det tar ju bara någon minut. Och sedan är man ju född fåfäng kanske. Så det är roligt att man fortfarande är ihågkommen. Det är ju trevligt, säger ”Svennis” till tidningen.

En videohälsning från Svennis kostar 500 kronor styck, och en stor del av inkomsten går direkt ned i hans ficka. Lätt räknat har han alltså dragit in runt 300 000 kronor, men han berättar att mycket skänker han till välgörenhet.

210426 Sven-Göran Eriksson i discovery+ studio efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Degerfors den 26 april 2021 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

– Ja, men jag skänker en hel del till olika organisationer som läkare utan gränser och Röda Korset. Det här är inget jag står och faller med, utan det är en rolig grej, säger ikonen.

LÄS MER: När Zlatan tröttnade på Magnus Hedmans gnäll – och lämnade målvakten helt paff med sex briljanta ord

Få våra nyhetsbrev!