Stuart Baxter avslöjar telefonsamtalet som fick Henke att gå till United: ”Han såg inte fram emot det…”

Det var en rejäl bomb i fotbolls-Sverige.
Nu avslöjar Stuart Baxter sanningen bakom Henrik Larssons utlåning till Manchester United.
– Jag går ut och säger till Henke: ”Vill du spela mot Vålerenga i Royal League eller gå till Manchester United?”, berättar britten i en Youtube-intervju.

Efter VM 2006 ville Henrik Larsson börja varva ned fotbollskarriären och flyttade därför hem till Sverige. Han hade nyligen vunnit Champions League med Barcelona och var klar med den internationella världsfotbollen.

Nu var det Allsvenskan och Helsingborgs IF som gällde fram till att det var dags att lägga fotbollsskorna på hyllan. Men han hade ingen aning då om vad som skulle hända bara ett halvår senare.

Henke till United

För i slutet av 2006 slog det ned som en bomb i svensk fotboll. Manchester United ville ha ”Henke” till Old Trafford och alla var lika chockade.

Stuart Baxter, som var tränare för Helsingborg, var inte lika chockad då han legat bakom hela affären och styrt upp allting. Nu berättar tränarikonen sanningen bakom Henkes flytt till Manchester United och telefonsamtalet som avgjorde allt.
– Vi skulle spela Royal League  på vintern och vi hade blivit lottade mot Vålerenga. Så vi skulle över till Norge och spela i snön och jag tror inte att Henke såg fram emot det, säger Baxter i en Youtube-intervju med sportjournalisten Graham Hunter.
– Så jag fick ett samtal från min vän Jim Lawler i Manchester United. Han sa att ”tränaren (Sir Alex Ferguson) har panik, jag måste hitta en anfallare åt honom. Wayne (Rooney) är den enda som är i speldugligt skick”, Louis Saha var borta och jag minns inte vilka fler som var där då. Men alla var skadade. ”Vi behöver en anfallare”, sa han till mig i luren.

Telefonsamtalet

Jim Lawler var chefsscout i Manchester United på den tiden, men hade tidigare jobbat för Sydafrikas fotbollsförbund där Stuart Baxter varit förbundskapten. De två kände varandra väl och litade på varandra.
– Jag sa då: ”Jag kan nog ha en till er”. Han svarade: ”Vem då?”. ”Larsson”, svarade jag. ”Va, men är han i full form?”, undrade jag. Då sa jag bara: ”He is fit like a butchers dog”, berättar Baxter i intervjun som du kan se här nedanför.
– Jim säger då att ”tränaren älskar honom. Så fråga Henke så kan jag fråga tränaren”. Jag går ut och säger till Henke: ”Vill du spela mot Vålerenga i Royal League eller gå till Manchester United?”

Henrik Larsson kunde knappt tro vad han hörde. Samtidigt som det var ett erbjudande som var alldeles för lockande för att tacka nej till.
– Han frågade direkt om jag var ärlig. Och jag sa att jag tror att det faktiskt kan hända. Men han ville prata med sin fru först och det är faktiskt Magdalena som tar de flesta stora besluten. Hon är väldigt smart och hon skulle aldrig låta Henrik ta ett dåligt beslut. Men jag visste att det skulle bli ett ja, säger Baxter.
– Jag går tillbaka till telefonen och Jim ger luren till Sir Alex: ”Stuart, är du seriös?”, säger han till mig. Ja, det är jag. Han kommer att göra det för er. Han kommer att växa hos er och dina spelare kommer älska att spela med honom. Det här kommer att få honom att växla upp, det här kommer att få igång honom. Oroa er inte. Han kan spela, jag har använt honom som en 10:a och han gör ändå 17 mål. Jag har sett honom spela som han aldrig ha gjort förut. Han är inte bara en avslutare nu. ”Jesus, vi gör det!”, svarade dom.

”Älskade Larsson”

Sedan gick det väldigt snabbt.
– Så, Henke kom till mig dagen efter och sa att Magdalena tyckte att det var en bra idé. Så de (United) kom till Helsingborg och gjorde klart allt.

1 januari 2007 blev Larsson officiellt en United-spelare och utlåningen till Premier League-storklubben skulle bli en succé. Henke stannade i klubben fram till mars och slapp försäsongsträning med Helsingborg för att istället sätta ett stort avtryck i en av världens största klubbar.
– Sedan var jag i Dubai med familjen och vi var i en taxi på väg tillbaka till hotellet. United spelade och det var Henkes första match, jag tror det var Aston Villa. På radion pratade de på arabiska om matchen och jag hörde bara ”bla, bla, bla, Larsson, bla, bla, bla, Scholes…” Så jag frågade taxichauffören om det var matchen mellan Villa och United. Han svarade: ”Ja, det står 1-0 till United”. Jag vände mig till frun och sa bara: ”Larsson har gjort det”. Jag frågar vem som har gjort målet och han säger direkt ”Larsson”. ”Tack”, säger jag och ler. Jag visste att Sir Alex skulle bli överlycklig och det blev han verkligen. Han älskade det och han älskade Henrik Larsson, erkänner en nöjd Stuart Baxter.

Se videon:

LÄS MER: Här tar Henrik Larsson ut sina fem bästa lagkamrater någonsin – och nobbar(!) Zlatan helt och hållet

Få våra nyhetsbrev!