STORT GRATTIS! Stefan Schwarz fyller 55 år i dag – och avslöjar hur absurt många situps han gör: ”Fler än Ronaldo”

Hård, hårdare, Stefan Schwarz.
Den legendariska mittfältsgeneralen var brutal att möta på planen.
I dag hyllar vi fotbollsikonen och svenska VM 94-hjälten på 55-årsdagen.

Det gjorde verkligen ont att möta den legendariska Stefan Schwarz på planen. Det kan de flesta av hans motståndare under den framgångsrika fotbollskarriären intyga.

Schwarz karriär

Malmösonen skulle komma att spela för några av Europas riktigt klassiska klubbar i Bayer Leverkusen, Benfica, Arsenal, Fiorentina, Valencia, Sunderland och Malmö FF. I fem olika länder satte Schwarz sitt stora avtryck med sin hårdföra och respektlösa spelstil.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stefan Schwarz, fotboll
940505 Fotboll, Sverige – Nigeria, 3-1: Stefan Schwarz slår ett inlägg. © Bildbyrån – 17749

Och i det svenska landslaget är han för evigt en legendar med sina 69 landskamper och framförallt insatsen som en av de bästa blågula spelare under det oförglömliga fotbolls-VM 1994. När Sverige bärgade ett sensationellt VM-brons i USA var Schwarz så oerhört värdefull på mittfältet, tillsammans med parhästen Jonas Thern.

Fler än Ronaldo

Ett annat oförglömligt ögonblick från karriären som verkligen beskriver Stefan Schwarz spelstil är VM-kvalmatchen mot Skottland 1997. Under matchen bröt han både vad- och skenben – men spelade ändå vidare i fem minuter utan problem innan han lämnade planen motvilligt.
– Det kändes som att gå in i ett bord. Den smärtan. Men det gick inte över, berättar han i en gammal intervju med Aftonbladet.
– Vår landslagsläkare på den tiden, Jan Ekstrand, sa att jag gjorde vissa saker som man bara klarar av i krig.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stefan Schwarz, fotboll
180202 Norrköpings Jordan Larsson, Stefan Schwarz och Norrköpings Simon Thern efter en träningsmatch i fotboll mellan Rijeka och Norrköping den 2 februari 2018 i Lagoa. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Men utöver en brutal smärttröskel besitter Schwarz även en fysik i absolut världsklass. Till och med på ålderns höst sitter takterna i och för några år sedan genomförde fotbollslegendaren det så mytomspunna ”16 weeks of hell”, ett stenhård träningsprogram som förändrade hans liv och levnadsvanor.

LÄS MER: Här tar Stefan Schwarz ut de 11 bästa han någonsin spelat med – och det är gåshud för alla nostalgiker

Det sades att Cristiano Ronaldo gjorde 3 000 situps om dagen, när han var som allra mest vältränad. Schwarz avslöjar att han kom upp i hela 3 200 situps per dag, ungefär fem-sex gånger i veckan.
– Men jag gör mina på 40 minuter, inte om dagen, säger Stefan med ett leende till kvällstidningen och erkänner hur absurt många situps han gjort som mest.
– En dag gjorde jag över 12 000…

Dela artikeln för att gratulera Stefan Schwarz på födelsedagen! 🎉

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev