STORT GRATTIS: Anders Limpar fyller 58 år – och avslöjar vackra hyllningen till Klas Ingesson på kroppen

Anders Limpar är en av svensk fotbolls riktigt stora lirare.
I dag hyllar vi blågula legendaren på hans födelsedag.
Och minns hans fantastiska karriär och fina vänskap med Klas Ingesson.

Även om han inte kommer att gå till historien som Sveriges bästa fotbollsspelare någonsin så var det alltid lika underhållande att titta på Anders Limpar. Han kunde behandla bollen som få andra spelare ur hans generation och blev alltid en supporterfavorit i sina klubbar.

Limpars karriär

Limpar slog igenom som en stortalang hos Brommapojkarna under inledningen av 80-talet och det skulle bli starten på en lång och flyttrik fotbollskarriär. Vidare till Örgryte innan det blev dags för utlandsflytt och förutom Sverige har den korte bolltrillaren spelat i Schweiz, Italien, England och USA.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anders Limpar, fotboll
221022 Anders Limpar under fotbollsmatchen i För livet cupen mot ALS mellan Malmölirare och Vilirare-ÖST den 22 oktober 2022 i Malmö. Foto: Mats Javerud / BILDBYRÅN / COP Cop 284 / MJ0019

Han var på toppen av sin karriär under 90-talet med spel i klassiska klubbarna Arsenal och Everton där Limpar gjorde sig välförtjänt av smeknamnet ”Super Swede” efter sina framgångsrika år. Svensken vann ligatiteln, dubbla FA-cuptitlar, ligacupen och tvåfaldig Charity Shield-vinnare.

LÄS MER: Pekka Lindmark och Anders Limpars ursäkt till Ingemar Stenmark efter skamfulla beteendet: ”Ren jävla mobbning”

Ilskan i VM 94

Efter tiden i England vände han åter hem till Sverige igen och spel för 08-lagen AIK, Djurgården och Brommapojkarna igen samt en liten avstickare till MLS och Colorado Rapids där han blev god vän med Peter ”Foppa” Forsberg. Vid sidan av klubblagskarriären blev det även 58 landskamper för Blågult och Anders var en del av bragdlaget 1994.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anders Limpar, Klas Ingesson, fotboll
940627 Fotboll, VM94, Sverige, förhands: Anders Limpar och Klas Ingesson, Sverige under en träning. Foto: BILDBYRÅN / VM94

Under den magiska sommaren i USA som slutade med ett skrällartat VM-brons för Sverige fick dock Limpar inte särskild mycket speltid utan bara ett kort inhopp i den sista matchen. Men han fick något större under VM-turneringen, nämligen en vän för livet i Klas Ingesson.
– Klas stoppade mig från att åka hem från VM 1994. Vi delade rum och jag var så jäkla besviken. Han sa: ”Du måste vara glad för min skull”. Jag har inga ”hard feelings” gentemot Tommy Svensson (förbundskapten). Han gjorde rätt. Vi kom hem med bronsmedaljer, säger han i en gammal intervju med Expressen.
– Sen kan jag tycka att han gjorde ett fel. Han borde kastat in mig sista tio minuterna i semifinalen mot Brasilien. Vad hade vi att förlora då? Hade vi kvitterat och det blivit straffar, då hade Ravelli knäckt även Brasilien.

LÄS MER: Anders Limpars oförglömliga möte med dåren Vinnie Jones – skrek fem ord som fick svensken att skaka

Hyllning till Klas

Anders och Klas blev bästa vänner och stöttade varandra genom livets svåra stunder. Limpar var med Ingesson in i det sista och vid hans sida under den tuffa tiden med cancer som ledde till hans tragiska bortgång 2014.

I dag har Anders Limpar tatuerat in en bild av sin bortgångne vän Klas på ena armen. Han tänker fortfarande på honom varje dag.
– Klas var en fantastisk människa och vi trivdes väldigt bra tillsammans. Sista gången vi pratade och han berättade att hans tid var ute, då var det han som tröstade mig när jag blev ledsen, säger 58-åringen till kvällstidningen.

Dela artikeln för att gratulera Anders Limpar på födelsedagen!