Stefan Schwarzs oväntade knep – så blev stjärnan Sveriges tuffaste spelare: ”Blev tidigt medveten om det”

Stefan Schwarz är en riktig ikon inom svensk fotboll, och främst ihågkommen för sin tuffa spelstil.
Och det är ingenting som har kommit av sig själv – Schwarz tog till ett oväntat knep som liten för att härda sig på fotbollsplanen.

Det är få spelare i Sverige som haft en tuffare spelstil än Stefan Schwarz. Ett praktexempel på en spelare som inte viker sig för någon eller något. Det kanske mest kända exemplet är när den gamla fotbollshjälten bröt benet i en match mot Skottland i slutet av 90-talet, men spelade vidare ändå.

Stefan Schwarzs pappa har menat att hårdheten var något han tränade upp som ung.

Hoppade in i ett staket

Som tioåring(!) hoppade Schwarz in i ett staket bara för att härda sig på fotbollsplanen.

– Han var runt tio år när han kom på det där. Han var tidigt medveten om att fotboll handlar om kroppskontakt och då slängde han sig in i staketet för att härda sig. Stefan är en klok kille så jag var inte orolig, har Stefan Schwarz pappa sagt till Sportbladet.

900130 Fotboll, Malmö FF, spelare i landslaget: Stefan Schwarz, Sverige. Foto: BILDBYRÅN / 13496

Fotbollshjältens tuffa glidtacklingar var ett av hans signum. Men de fick staketet aldrig smaka på.

– Det var nog mest med skuldran först. Han tittade mycket på de stora ligorna och såg att det small i närkamperna och då utvecklade han sin egen grej.

Pappan, som för övrigt heter Herbert, tar gärna åt sig äran för Stefans spelstil på planen, men också för hans otroliga inställning och bjuder på en anekdot från VM 1994 som personifierar Schwarz.

– Inför VM 1994 i USA fick han frågan om värmen i Texas är besvärlig, då svarade han ”Vi har inte kommit hit för att känna på värmen, vi är här för att spela fotboll”.

Sköna svaret

Stefan Schwarz har representerat klubbar i sex olika länder och med det tagit del av olika fotbollskulturer och planer.

Vart han trivdes bäst?

– Vid ett tillfälle sa en reporter ”Du har spelat i Sverige, Tyskland, England, Spanien, Portugal, Italien. Var trivdes du bäst?”. Stefan dröjde ett par sekunder och svarade ”På fotbollsplanen…”. Det är typiskt Stefan, berättar pappa Herbert.

Stefan Schwarz, Fiorentina
Stefan Schwarz, Fiorentina. FOTO: Youtube.

Stefan Schwarz är en av Sveriges mest uppskattade fotbollsspelare och har spelat i bland andra spelat i Benfica, Arsenal och Fiorentina. Men det som väger tyngst är så klart bronset med Sverige i fotbolls-VM 1994.

LÄS MER: När Stefan Schwarz stod öga mot öga med en brittisk huligan – och fick höra sju ord han aldrig glömmer

Få våra nyhetsbrev!