Skandalen: Journalist omhändertagen och supportrar stoppades – på grund av sina kläder: ”Är inte tillåtet”

Flera personer har under upptakten av fotbolls-VM i Qatar vittnat om hur de behövt ta av sig sina regnbågsfärgade kläder.
Inför gårdagens möte mellan USA-Wales nekades flera personer – både supportrar samt en journalist – inträde på arenan.
”Jag blev omhändertagen i nästan en halvtimme”, skriver journalisten Grant Wahl.

Det har knappast gått någon förbi att 2022 års fotbolls-VM i Qatar är oerhört kontroversiellt och bespottat. Anledningarna till detta är många, men inför gårdagens möte mellan USA-Wales skedde någonting som väckte reaktioner.

Nekades inträde

I värdlandet Qatar är homosexualitet förbjudet, och kan straffas med fängelse. För att visa sitt stöd för samkönade äktenskap valde flera walesiska fans samt en amerikansk journalist därför att bära regnbågsfärgade kläder.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Wales, fotbolls-VM
Wales supporters during the World Cup, group B soccer match between the United States and Wales, at the Ahmad Bin Ali Stadium in Doha, Qatar, Monday, Nov. 21, 2022. (AP Photo/Francisco Seco) XAF163

LÄS MER: Christian Eriksens ärliga ord inför VM – är tillbaka bara 18 månader efter hjärtstoppet: ”Bara glad att jag lever”

För detta nekades dem inträde på arenan samtidigt som säkerhetspersonal uppmanade personerna att avlägsna plaggen. En av personerna som stoppades var den förra walesiska landslagsspelaren Laura McAllister, som bar en regnbågsfärgad fiskehatt.
– De sa till mig att jag måste ta av hatten för att det var en förbjuden symbol. Jag lämnade och lyckades sen smuggla in den. Jag tycker det är viktigt att vi står för våra värderingar, säger hon till brittiska ITV.

”Omhändertogs i en halvtimme”

Den amerikanska journalisten Grant Wahl fanns även han på plats för att bevaka matchen, iklädd en regnbågsfärgad tröja. Något som inte uppskattades av personalen på plats.

Artikeln fortsätter efter bilden.

LÄS MER: Engelska jättekuppen i direktsändning mot Fifas märkliga beslut – hyllas nu av alla: ”Vilken hjälte!”

Grant Wahl beskriver hur han innan matchen nekades inträde på arenan med motiveringen att tröjan han bar var förbjuden. Efter matchens slut utvecklar han ytterligare:
”Jag är okej, men det där var en onödig prövning. Jag befinner mig på mediecentret, jag har fortfarande tröjan på mig. Blev omhändertagen i nästan en halvtimme. Go gays”, skriver Wahl.