Så nära var Zlatan Ibrahimovics ikoniska drömmål att aldrig bli av – lagkamratens oväntade ord: ”Jag kunde förstört det”

Det är målet som ingen svensk någonsin kommer glömma.
Men cykelsparken mot England var nära att aldrig ens bli av.
– Jag var nära att förstöra, har en lagkamrat avslöjat.

Det finns många klassiska mål i den svenska fotbollshistorien, men inget är lika minnesvärt som det Zlatan Ibrahimovic gjorde mot England 2012. Friends Arena, Sveriges nationalarena, skulle invigas, mot tuffast möjligast motstånd. 

Sanslösa drömmålet

Zlatan Ibrahimovic hade i flera år varit sågad i England av den tuffa pressen, men han bevisade alla kritiker fel med att göra hela fyra mål. En bättre start på en ny arena gick inte att önska, och ett snyggare mål gick inte ens att drömma om. När målvakten Joe Hart var ute och nickade undan en boll var Zlatan påpasslig, och han slog till med en cykelspark som gick över samtliga spelare och in i mål.

Dagen efter skrev brittisk Daily Mail att det var ”Goal of the Century,” alltså århundradets mål, och än i dag är det många fotbollälskares absoluta favoritmål, och trots att Zlatan själv sagt att det inte är hans snyggaste i karriären, så är det svårt att säga annat än att det åtminstone är det mest skickliga. Men faktum är att målet faktiskt var nära att inte bli av alls, och om Tobias Sana, som var på planen för Sverige när målet skedde, hade fått bestämma, så hade Zlatan aldrig ens försökt.

Lagkamratens avslöjande

I GP:s förra fotbollspodd ”Håla Marbella” avslöjade nämligen den gamla landslagsspelaren Sana att Zlatan skulle bröstat ner bollen till honom.

– Jag ville egentligen ha bollen, att han skulle brösta ner den, jag är ju precis bakom där, säger Sana.

På frågan om han är besviken på att Zlatan inte passade bollen, svarar han, med ett skratt:

– Lite…nä skämt åsido.

121114 Fotboll, träningslandskamp, Sverige – England: Zlatan Ibrahimovic, Sverige, gör 4-2 med en cykelspark © Bildbyrån – 73628 – Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Tobias Sana gjorde bara två landskamper för Sverige. Den ena var mot Tyskland, när Sverige bragdartat hämtade upp till 4-4 i Berlin. I den andra fick han alltså, från första parkett, se Zlatans oförglömliga cykelspark. Men han kunde alltså ha förstört mästerverket.

– (skratt) Exakt. Nä, men skämt åsido, vilken spelare, vilken spelare, säger Tobias Sana.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev