Så har Lasse Granqvist ändrat sin kommentering helt – för att minska hatet i samhället: ”Finns en påverkan”

Lasse Granqvist har ändrat sitt sätt att kommentera.
Det för att minska hatet i samhället.
– Där finns det en påverkan av samtiden, säger han till Expressen.

Fotbolls-EM är i full gång och någonting som är sig likt är i kommentatorshytten. Under ännu ett mästerskap är Lasse Granqvist en av TV4:s stjärnkommentatorer, och tillsammans med experten Hanna Marklund bildar han en uppskattad och omtyckt duo.

Därför har han ändrats

Duon har kommenterat stora mästerskap under flera år nu, men allt är inte sig likt när det kommer till Lasse Granqvists kommentering. Han menar själv att han ändrat sitt sätt att prata under matcherna, och han har ett tydligt exempel på det.

Lasse Granqvist
210617 TV4:s Lasse Granqvist i TV4:s EM-studio inför en sändning under fotbolls-EM den 17 juni 2021 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0103

Granqvist menar att han tänker mycket på hatet som finns på sociala medier, och han vill inte bidra till det på något sätt.

– Nu senast i EM när Schweiz slog ut Frankrike, när Mbappé slog sista straffen, som Yann Sommer räddade, då är det väldigt lätt att vinkla på att Mbappé missar, för han är den stora och mest omskrivna, säger Granqvist, och fortsätter:

– – Men jag och Lotta Schelin körde på att Yann Sommer räddar, att Sommer är hjälte i stället för att Mbappé är syndabocken. Där finns det en påverkan av samtiden, av hot och hot, som mot Jimmy Durmaz, som rasar i väg på sociala medier.

”Det går att vikta om”

Granqvist menar alltså att han numera fokuserar på det positiva i stället för att söka det negativa i det som händer på planen.

– De som tittar gillar att man kallar ett äpple för ett äpple och en snedspark för en snedspark, men kan du välja hur du ska balansera det är det inte dumt att tänka till. Jag tror aldrig jag hade kommenterat misstag under spelet i dag som jag gjorde för 30 år sedan. Men jag känner inte: ”Nu måste jag hålla igen”. Men man kan vikta på räddning mer än miss.

Lasse Granqvist, C More
180812 Cmore:s Lars Granqvist under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Elfsborg den 12 augusti 2018 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118

Lasse Granqvist menar dock att även han får hat ibland, men att det inte går att jämföra med hans kvinnliga kollegor.

– Ja, men det finns definitivt en tydlig större utmaning för tjejer. Lena Sundqvist, som också kommenterar i det här mästerskapet, kan vittna om det, men det är inte som att vi män kommer undan. Jag och Hasse Backe har fått höra mer än en gång att vi borde mickas av under Champions League. Oh ja!

LÄS MER: TV4-profilens jättekritik mot landslaget – efter beslutet mitt under EM: ”Det är svårt att greppa”