Så gick det sen för spelarna som Zlatan lurade till en annan planet

Så gick det sen för spelarna som Zlatan lurade till en annan planet

.

I dag är det exakt 15 år sedan Zlatan Ibrahimovics kanske mest klassiska mål.
Scenerna är oförglömliga – hur han tar med sig bollen in i straffområdet bara för att skottfinta och trixa bort sex försvarsspelare, och hur han avslutar med att lägga in bollen i ett öppet mål.
Svensken blev efter det en av världens bästa spelare – men vad hände med resten? 

Det var i en match mellan Ajax och Nac Breda 2004 som Zlatan Ibrahimovic gjorde ett av karriärens mest minnesvärda mål.

Han får bollen utanför straffområdet, vinner ett motlägg, och dribblar sedan av fem man – inklusive målvakten! – bara för att lägga in bollen i ett öppet mål.

Samma vecka blev ”Ibra” klar för Juventus och resten är, som man brukar säga, historia. Zlatan Ibrahimovics karriär bara accelererade, och han blev en av världens bästa spelare i många år framöver.

Men vad som hände med försvarsspelarna som Zlatan förnedrade är mer oklart. Men en Reddit-användare stillade sin nyfikenhet med att reda ut vad som hände:

Mike Zonneveld, tröjnummer 8:
Den första som försöker avväpna Zlatan, men han förlorade motlägget. Zonneveld ansågs, under början av 2000-talet, vara en stor talang och gjorde till och med en match för det holländska U21-landslaget. 2007 så värvades han till storklubben PSV, där han gjorde fem Champions League-matcher och vann en ligatitel. 2013 la han skorna på hyllan, efter några skadefyllda sista år.

David Mendes da Silva, tröjnummer 2:
Var nog den som drabbades värst, då han dribblades bort två gånger. Men det hade ingen större påverkan långsiktigt, då han var den i Breda som lyckades bäst. Han spelade för klubbar som AZ, RB Salzburg och Panathinaikos. Totalt gjorde han sex CL-matcher, 21 EL-matcher och sju landskamper för Holland. Avslutade karriären 2016.

Marcel Koning, tröjnummer 18:
Var den tredje spelaren Zlatan dribblade bort, precis utanför straffområdet. Koning spelade i NEC från 1995 till 2002, innan han bytte till Nac Breda. Han var den mest erfarne av spelarna, och la skorna på hyllan bara året därpå. Numera är han coach, dock inte på någon hög nivå.

Ronnie Stam, tröjnummer 23:
Försöker tackla Ibra precis efter att han dribblat bort Koning, men det misslyckades. Ronnie Stam spelade i Breda fram till 2008, då han flyttade till Twente, där han hann med att vinna Eredivisie.
2013 vann han dessutom FA Cupen med Wigan och efter spel i Standard Liège återvände han till Nac Breda, där han avslutade karriären 2016.

Davy Schollen, målvakten:
Var när matchen spelades på lån från KRC Genk, men blev när lånet löpt ut köpt permanent. 2006 gjorde han sin enda landskamp för Belgien, och samma år blev han köpt till Anderlecht, där han dock mest agerade tredjemålvakt.

Pieter Collen, tröjnummer 12:
Den sista som försökte stoppa Zlatan, men hans försök till blockering misslyckades. Efter den säsongen hann Collen med att spela i Feyenoord, St. Truiden, SC Cambuur, Beveren och Brisbane Roar. Var två gånger uttagen till Belgiens landslagstrupp, och gjorde fem CL-matcher för Feyenoord. La skorna på hyllan 2010 och skaffade nyligen UEFA tränar-licens.

Sammanfattningsvis så kan man väl konstatera att samtliga hade hyfsade karriärer, så det förnedrande målet var alltså inte helt förkrossande.

Dela för att hylla Zlatan Ibrahimovic, och för att påminna alla dina polare om det här fantastiska målet!