Romario förtrollade en hel värld, bråkade sig bort och lämnade sporten – här är ikonens oväntade karriär idag

Romario förtrollade en hel fotbollsvärld.
Efter fotbollslivet tog han ett oväntat karriärsval.
Så lever brasseikonen idag.

Romario var kuggen i det brasilianska landslag som dominerade världsfotbollen under slutet av 80-talet och början av 90-talet. Hans lag vann Copa America 1989 och 1997, FIFA Confederations Cup 1997 – men framför allt, det kanske mest klassiska av alla VM, 1994.

Otrolig karriär

Även på klubblagsnivå var Romario överlägsen. Han fick sitt stora genombrott i Nederländerna och PSV, där han vann Eredivisie tre gånger, vilket ledde till en flytt till Barcelona. Han anslöt till Johan Cruyffs ”Dream Team” 1993, och spelade då med spelare som Hristo Stoichkov, José Mari Bakero, Michael Laudrup och Ronald Koeman. När Barcelona vann titeln det efterföljande året var det mycket tack vare Romario, som smattrade in hela 30 mål på 33 matcher. 1994 blev han utsedd till världens bästa spelare – men samtidigt var han kontroversiell.

891220 Fotboll, Holland – Brasilien: Romario, Brasilien. Foto: BILDBYRÅN

1994 slog han Sevillas Diego Simeone – nu en hyllad tränare i Atlético Madrid – och stängdes av i fem matcher. Bara några månader senare hamnade han i dispyt med sin tränare och lämnade Barcelona. Och Romario blev aldrig densamma igen. Det blev spel i Brasilien, USA och Australien innan karriären avslutades, 2007. Men alla är överens om att få spelare har varit så talangfulla och med en så hög högstanivå som Romario. Om han bara hade varit lite mer disciplinerad…

Det gör han i dag

Romario höll sig dock inte borta från rampljuset i hemlandet Brasilien särskilt länge efter att att ha avslutat karriären. 2010 valde han att ge sig in i politiken, och han var inte direkt försiktig när han towksågade att Brasilien tilldelades VM 2014 – då han ansåg att det bara var ett sätt att se bort från korruption och pengatvätt i landet.

940717 Fotboll, VM 1994, Final, Brasilien – Italien: Romario, Brasilien, höjer VM-pokalen. Pokal, buckla, världsmästare, guldmedalj, medalj. © Bildbyrån

Han var dessutom en av de mest högljudda motståndarna mot Fifa då Ryssland tilldelades VM 2018, då han ansåg att korruption låg bakom det hela. Han har tagit stora kliv och blev 2014 den senator från Rio de Janeiro med mest röster någonsin. Han är i dag fortfarande politiker i Rio de Janeiro, och försöker alltjämt att bli guvernör. Romario har dock numera öppet gått ut och stöttat den kontroversiella presidenten Jair Bolsonaro, högernationalisten som fått enorm kritik för att framför allt pausat hela landets klimatarbete, och samtidigt öppnat för en större exploatering av Amazonas.

LÄS MER: Norska klubben tokhyllas nu – för underbara valet av maskot: ”Jag blir fruktansvärt rörd”