Roberto Baggio övergav fotbollen för gott och bytte liv fullständigt – så lever en av VM-historiens största i dag

Roberto Baggio hade en sagolik karriär, i såväl klubblag som landslag.
Men efter att ha lagt skorna på hyllan flydde han sporten.
I dag lever han ett liv långt ifrån fotbollens rampljus.
– Jag är lycklig utan den, säger han.

Roberto Baggio hade en otrolig klubblagskarriär i Italien, med spel i landets allra största klubbar. Han testade aldrig vingarna utanför den italienska ligan, men hann med spel i Fiorentina, Juventus, AC Milan och Inter innan karriären avslutades 2004.

Dominerade i VM

I Italien är Baggio klassade som en av de största genom alla tider, och för alla fotbollsälskare som följde stora mästerskap under 90-talet så kommer Baggio alltid ha en särskild plats i hjärtat. Han hade visserligen gjort avtryck redan under VM 1990, inte minst genom ett otroligt mål mot Tjeckoslovakien som senare skulle utses till hela VM:s snyggaste mål. Det blev ingen final den gången – men det blev det fyra år senare.

940717 Fotboll, VM 1994, Final, Brasilien – Italien: Roberto Baggio, italien. © Bildbyrån

Under VM 1994 var Baggio Italiens – och hela världens – kanske bästa spelare. Året innan hade han han vunnit utmärkelsen som världens bästa spelare, och under världsmästerskapet var mittfältsmagikern i en helt sanslös form. Han gjorde fem mål på sju spelade matcher, och han nätade bland annat i åttondels-, kvarts- och semifinal. Baggio skulle dock kanske mest bli ihågkommen för sin missade straff i finalen, som i allra högsta grad påverkade att Brasilien vann VM-guld.

Det gör han i dag

Baggio deltog även i VM 1998 och slog då historia som Italiens främsta VM-målskytt någonsin, men det blev ingen dundersuccé för Italien i stort. Sex år senare, efter några säsonger i Brescia, avslutade han karriären med ett imponerande facit på 218 mål på 488 matcher. Baggio pratade redan under karriären hur han längtade bort till ett annat liv – och efter karriären har han minst sagt dragit sig undan. Under en kort period var han inne på att bli tränare, men det blev inget av det, och han syns i stort sett aldrig i media.

031026 Fotboll, italiensk: Roberto Baggio, Brescia. Frisyr, hästsvans, hockeyfrilla. © Bildbyrån

I stället har han flyttat ut på den italienska landsbygden, och lever ett liv helt utan fotbollen.

– Jag är lycklig utan den, sa han i en av få interjuer för något år sedan.

Han har flyttat ut för att komma närmare naturen.

– Att vara i direkt kontakt med naturen är det vackraste som finns. Jag njuter av det lilla, det som i slutändan är mest uppfyllande.

Baggio har även fått en dokumentärfilm om sig på Netflix, och han är tacksam över att folk fortfarande minns honom.

– Det är vackert med tanke på hur många år som faktiskt passerat. Men jag tror att det är enkelheten som alltid fångat folk. Jag tror att många uppskattar hur enkel jag är som person.

LÄS MER: När Paul Gascoigne fick sitta barnvakt åt Thern – och gav stackaren mardrömmar för livet: ”Trodde han dog”