Ralf Edströms känslosamma ord om Ronnie Hellström – sista orden innan vännens bortgång: ”Ont i hjärtat”

Den svenske målvaktsikonen Ronnie Hellström gick bort i februari 2022 efter en tids sjukdom.
Och den förre landslagskollegan Ralf Edström minns sin vän som en av de absolut främsta.
– Ronnie var outstanding, han var enorm, säger Edström.

Ralf Edström är en av svensk fotbolls främsta genom tiderna, och han ingår i den exklusiva skara som tagit hem guldbollen två gånger. Den första tilldelades han 1972, och bara två år senare fick han ta emot sin andra efter det ikoniska volleymålet mot Västtyskland under VM 1974. Edström är även invald i Svensk fotbolls Hall of Fame som nummer två i ordningen.

Hyllningen till Ronnie

När han tog emot guldbollen för andra gången, 1974, så var konkurrensen hård. Enligt Ralf Edström själv var det mer eller mindre jämt skägg mellan honom själv och målvaktsikonen Ronnie Hellström.
– Det var ett VM-år. Det måste ha varit målfoto mellan mig och Ronnie Hellström, han gjorde några fantastiska räddningar. Jag gjorde fyra mål, bland annat det mot Västtyskland och det mot Uruguay. Ett VM-år är alltid extra, har Edström tidigare sagt till Aftonbladet.

LÄS MER: Ingemar Stenmarks stora hemlighet med frun Tarja – starka erkännandet efter alla år: ”Förstod inte varför”

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ronnie Hellström avled i februari 2022 efter en tids kamp mot cancer, och Ralf Edström minns sin landslagskollega och vän som en av de absolut bästa målvakterna. Han beskriver också den stora sorgen efter Hellströms bortgång.
– Jag pratade med Ronnie ett par månader innan han gick bort. Men det var ett dystert besked. Det gjorde ont i hjärteroten när han somnade in, säger Edström.
– Jag har själv kommit upp i åldern, så man vet ju att det mer är tyngre besked än glada besked man får. Även om jag själv är lyckligt lottad med åtta barnbarn.

LÄS MER: Här är Ronnie Hellströms bästa räddningar i karriären – en hyllning till en av våra största någonsin

”Han var enorm”

Precis som Ralf Edström så vann Ronnie Hellström även han guldbollen vid två tillfällen, 1971 och 1978.
– Jag är ganska säker på att Guldbollen stod mellan honom och mig 1974, jag gjorde fyra mål och det var kanske det som avgjorde. Han fick den 1978, det var hans andra boll, och då var han outstanding, han var enorm i mål, säger Edström.

Roland Sandberg, Ralf Edström, Georg ”Åby” Ericson och Ronnie Hellström. FOTO: TT Nyhetsbyrån