Profilernas stora kritik mot Janne Andersson – pekar nu ut skämmiga detaljen: ”Det är inte jättebra”

Ny, blytung förlust mot Norge.
Nu sågas Janne Andersson ordentligt – och särskilt en detalj lyfts fram.
”Det är inte jättebra”, skriver tv-profilen Ola Wenström.

Sverige skulle gå in i sommarens Nations League-spel med ett nytt spelsystem, och med lite av en generationsväxling. Janne Andersson har – åtminstone under den här samligen – övergett sitt klassiska 4-4-2-system, för ett 4-3-3, som på pappret skulle passa stjärnspelarna bättre.

Tre raka förluster

Men det har inte blivit någon braksuccé, direkt. Det blev visserligen vinst mot Slovenien i den första gruppspelsomgången, men inte ens då var det något övertygande och bländande spel. Därefter har det varit blytungt, både spelmässigt och resultatmässigt.

220612 Head coach Janne Andersson of Sweden during a press conference after the Nations League football match between Norway and Sweden on June 12, 2022 in Oslo. Photo: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Det blev en förlust mot Norge hemma på Friends Arena, och ytterligare en mot Serbien bara dagar senare. I går fanns chansen till revansch mot Norge, då på bortaplan, men det blev ytterligare en käftsmäll för Jannes ”nya” landslag. Norge vann med 3-2, och efteråt är kritiken inte nådig mot förbundskaptenen och det svenska landslaget.

Pekar ut detaljen

I tv-sändningen var exempelvis Viasat-experten Bojan Djordjic rejält upprörd.

– Danmark är förbi, Norge börjar också komma ikapp. Vad händer sen? Ska Finland också börja komma? Det är de frågorna jag ställer mig. Jag vet att vi är ett litet land men vi måste kunna begära mer och kravställningen måste vara högre ifall vi ska spela ett mästerskap igen, säger han.

220612 Head coach Janne Andersson of Sweden during a press conference after the Nations League football match between Norway and Sweden on June 12, 2022 in Oslo. Photo: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Men det var inte bara Bojan som yttrade kritik. Lasse Lagerbäck var inne på samma spår – och på Twitter pekade tv-profilen Ola Wenström ut en minst sagt osmickrande detalj.

”17 landskamper på ett år. Åtta förluster. Norge och Norge, Serbien, Polen, Spanien, Georgien, Grekland, Ukraina…för en landslagsledning som åtminstone fram till den senaste veckan prioriterat resultat före utveckling är det inte jättebra”, skriver han.

LÄS MER: Här avlyssnas division 7-matchen – och snacket på planen kan vara bland det absolut skönaste vi hört