PL-stjärntränarens enorma hyllning till en av svensk fotbolls allra största: ”Total respekt för honom”

Carlo Ancelotti har vunnit det mesta.
Nu kommer PL-tränaren med en mäktig hyllning – till den svenska giganten Nils Liedholm.
”Ingen talade illa om Liedholm. Alla hade total respekt för honom”, skriver italienaren i sin självbiografi.

Han är en av de mest meriterade tränarna i fotbollsvärlden för närvarande. Carlo Ancelotti har vunnit titlar med storklubbar som Juventus, Milan, Chelsea, PSG, Real Madrid och Bayern München.

Hyllar svensk

Nuförtiden leder han Everton tillbaka till ligatoppen i Premier League och är samtidigt aktuell med en självbiografi om livet inom fotbollen. I boken skriver Ancelotti om vilka personer som inspirerat honom under åren och fokuserar då en hel del på svenske legendaren Nils Liedholm.

Carlo Ancelotti, Real Madrid
131210 Real Madrids coach Carlo Ancelotti i matchen i Champions League mellan FC Köpenhamn och Real Madrid 10 december 2013. Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN / kod LM / 64490

Ancelotti spelade i Parma när Liedholm var tränare där och svensken satte ett stort avtryck hos italienaren.
”Det var tränaren Nils Liedholm som ledde truppen, vilket var ovanligt. Han var tyst men stark”, skriver Ancelotti i boken, enligt ett utdrag som publicerats på Evertons officiella webbplats.
”När jag sedan blev tränare själv träffade jag honom och det var lite obekvämt. Han var fortfarande min pappa. I Ryssland säger de att ’chefen har inte alltid rätt, men han är alltid chef’ och så var det för mig med Liedholm”.

”Total respekt”

Som spelare har Carlo Ancelotti vunnit Serie A tre gånger och Europacupen två gånger. Som tränare har 61-åringen vunnit Champions League tre gånger och sammanlagt fyra ligatitlar i fyra olika länder.

Nils Liedholm, Roma
840321 Nils Liedholm, tränare Roma © Bildbyrån(Landskrona-Bild )

Men han är full av beundran när han skriver om Liedholm i boken och kommer med enorm hyllning till svensken.
”Ibland blir spelare i en trupp missnöjda och klagar på tränaren men ingen talade illa om Liedholm. Alla hade total respekt för honom”, skriver PL-tränaren i självbiografin.
”Eftersom han hade sin naturliga auktoritet så svarade han inte ens om man stod upp och utmanade honom, han ställde bara en motfråga till dig och så visste du vad han ville att du skulle göra”.

Nils Liedholm är en av svensk fotbolls riktigt stora spelare genom tiderna och bildade tillsammans med Gunnar Gren och Gunnar Nordahl ikoniska trion Gre-No-Li som firade stora framgångar i italiensk fotboll. Nils Liedholm var även med och tog VM-silver med Sverige på hemmaplan 1958 när han gjorde matchen första mål i finalen mot Brasilien.

2007 gick han bort, 85 år gammal.

LÄS MER: Ikonens stora kritik mot Zlatan – efter stjärnans udda beslut utanför planen: ”Milan borde förbjudit det”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!