Patrick Ekwalls attack mot Kim Källström – efter VM-utspelet

Kim Källström gick ut och försvarade de kritiserade planera på fotbolls-VM i Qatar 2022.
Det fick Patrick Ekwall att ryta ifrån rejält mot den forne landslagsspelaren.
Timmar senare väljer Kim Källström att ta tillbaka delar av sitt uttalande.

Redan inför VM förra sommaren låg stort fokus på nästa världsmästerskap. Qatar har tilldelats VM 2022, någonting som har medfört stora protester från omvärlden.

Qatar kritiseras för VM 2022

Landet rustar med mängder av nya, gigantiska arenor samtidigt som många har fått sätta livet till. Enligt Human Rights Watch har tusentals gästarbetare dött på grund av dåliga arbetsvillkor.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

I samma veva har Fifa, som fått stor kritik gällande eventuell korruption i samband med att Qatar fick mästerskapet, valt att lägga VM i november. Det på grund av den enorma hettan under sommartid.

Hyllas av Källström

Den förre landslagsspelaren Kim Källström har varit på plats och besökt landet för att få en närmare titt på förberedelserna inför mästerskapet.

I en intervju på VM-kommitténs hemsida hyllar 36-åringen valet av Qatar som VM-arrangör.
– Jag tror att i Sverige har vi en bild av Qatar som vi har fått av medierna, men det är viktigt att besöka ett land på egen hand och bilda en egen åsikt, säger Källström i intervjun och fortsätter:

– Det är klart att Qatar behöver genomföra förbättringar men de jobbar väldigt hårt med det. Folk kanske är skeptiska men jag har haft det väldigt bra här, och det har varit en ögonöppnare. Ibland ska du inte tro allt du läser i medierna.

Patrick Ekwall ryter ifrån

En som dock inte är speciellt imponerad över Kim Källströms uttalande är Patrick Ekwall. I en krönika på FotbollDirekt sågar han den forne landslagsmannens uttalande.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

”Han sätter sig på en jävligt hög häst och hävdar att allting är under kontroll för att han varit i landet och sett det med egna ögon”. skriver Ekwall i sin krönika och fortsätter:

”Kims trovärdighet faller som en sten till marken när han försöker släta över problem som är väldigt väldokumenterade och som framförallt handlar om mänskliga rättigheter”, 

Källström ångrar delar av uttalandet

På eftermiddagen väljer Kim Källström att uttala sig ytterligare en gång, denna gången till SVT Sport.

Till sportsajten säger den förre mittfältaren att han ångrar delar av sitt uttalande.
– Det är väldigt, väldigt klantigt från min sida, säger han till SVT Sport och vill nyansera sin åsikt:
– Jag har också läst om hur läget är i Qatar och att de har problem med mänskliga rättigheter. Men när jag var där nere och träffade folk från ambassaden och ILO (internationella arbetsorganisationen) som är tillsatta av FN kände man kanske inte var exakt så som den beskrevs i Sverige.

”De hamnar under lupp”

Källström säger vidare att ett VM i Qatar är bra sett till att de därför kommer granskas extra noga gällande just arbetsvillkor och mänskliga rättigheter.
– Det är väl också det som är positivt med ett så här stort evenemang som fotbolls-VM är, i ett land med det här politiska systemet, att de hamnar under lupp. Folk börjar lyfta på lite stenar, vilket gör att förändringsarbetet till det bättre, säger Källström.

VM i Qatar kommer spelas mellan den 21 november och 18 december 2022. FIFA har även öppnat för att mästerskapet kommer innehålla 48 deltagande länder.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Här är Ola Toivonens GALNA drömmål – nu är han historisk

Förre Bayern München-talangen till Sverige – klar för allsvenska toppklubben

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);