Pär Zetterberg lämnade fotbollen och tävlar nu i helt ny sport(!) – så lever den förre Guldbollen-vinnaren i dag

Han vann Guldbollen och skördade enorma framgångar i Belgien.
I dag har Pär Zetterberg lämnat fotbollen – och tävlat i SM i en helt annan sport.
Det gör den svenske fotbollsprofilen idag.

Pär Zetterberg hann bara göra sju matcher i Sverige och Falkenbergs A-lag innan han som 16-åring flyttade till Belgien. I dag är det inte ovanligt att lovande, svenska, unga spelare flyttar till länder runtom i världen för att försöka ta sig till proffsfotbollen och framgång, men då var det extremt sällsynt, och många brukar kalla Zetterberg för Sveriges första ungdomsproffs.

Otrolig karriär

Flytten då gick till Anderlecht, och det är just med den belgiska klubben som Zetterberg varit förknippad med sedan dess. Zetterberg fick redan vid 19 års ålder diabetes, typ 1, men han lät inte det stoppa honom – och Zetterberg blev i stället en stor stjärna och en av svensk fotbolls mest framgångsrika spelare.

971110 Fotboll Pär Zetterberg, Guldbollen 1997 © Bildbyrån

Zetterberg var en lirare av rang och kunde göra det mesta med bollen, och hans meritlista talar verkligen för sig själv. Under den framgångsrika karriären blev det visserligen bara spel i två storklubbar, Anderlecht och Olympiakos – men det blev samtidigt hela nio ligatitlar, sex i Belgien och tre i Grekland. Dessutom så tilldelades han 1997 Guldbollen i Sverige, och han blev utsedd till hela den belgiska ligans bästa spelare (han vann den titeln ytterligare en gång under sin karriär).

Nya livet

I landslaget blev det dock bara 30 matcher, och mycket om rubrikerna kom att handla om bråk med dåvarande förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck, vilket gjorde att han la den blågula dressen på hyllan redan 2000. Sex år senare avslutade han även klubblagskarriären, och hyllades enormt i Anderlecht, där han fortfarande klassas som en riktig kultlirare. Efter karriären blev han kvar i Anderlecht som scout, och 2018 klev han in i klubben i en roll i ledningen.

090112 Fotboll: Pär Zetterberg vid fotbollsplanen i Falkenberg © Bildbyrån

Förra året, i samband med att coronapandemin slog till, fick Zetterberg gå då klubben behövde spara pengar. Zetterberg valde då att lämna fotbollen, bortsett från ett tidningsjobb i Belgien där han fick vädra sina åsikter, och i stället blev det mer tid i en helt annan sport. Zetterberg, som i höst blir 51 år, berättade förra året, i en intervju med Hallands Nyheter, att han satsar helhjärtat på padel.

– Är det något där jag känner att det är ungefär samma villkor så tycker jag inte om att göra det halvdant. Jag gillar inte när någon är så mycket bättre än vad jag själv är. Då vill jag försöka bli så bra som möjligt i min ålder. Sedan kommer jag aldrig bli bäst. Absolut inte. Sedan får man se hur långt det räcker, sa han då.

Zetterberg fick förra året dessutom tävla i SM, och vinnarskallen? Den finns kvar. Inför tävlingen hade han problem med ett revben.

– Man vred sig och smashade, vred sig och smashade. Helt plötsligt small det. Jag kunde inte ta upp bollarna längre, sa han.

Zetterberg fullföljde dock, och även om det inte blev någon succé i SM så säger det mycket om hans karaktär, och mycket om varför han var så extremt framgångsrik under sin fotbollskarriär.

LÄS MER: Den gången Zlatan Ibrahimovic lackade ur fullständigt på Ica-Stig(!) – och tvingade landslaget till förändring

Få våra nyhetsbrev!