Olof Lundh erkänner vad han tycker om svensk fotboll just nu – TV4-profilens tydliga kritik: ”Jag har inte känt det här på 20 år”

Svenska herrlandslaget är inne i en kris just nu och sämre än på många år.
Samtidigt händer det en hel del inom Svenska fotbollförbundet, SvFF.
Nu ger TV4-profilen Olof Lundh sin ärliga syn på allt som händer inom svensk fotboll.

Det har hänt väldigt mycket inom svensk fotboll senaste året. Fredrik Reinfeldt har tagit över som ordförande för SvFF och ny generalsekreterare är Andrea Möllerberg, tillsammans ska de förändra framtiden för svenska landslagen.

Sverige i kris

För herrlandslaget har det varit ett mörkt år, då Blågult missade EM 2024 och det ledde till att förbundskapten Janne Andersson fick lämna sitt jobb. Ny förbundskapten är dansken Jon Dahl Tomasson och över hans huvud har förre landslagsspelaren Kim Källström tagit över som ny fotbollschef.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, fotboll
240608 Victor Nilsson Lindelöf of Sweden looks dejected during the international friendly football match between Sweden and Serbia on June 8, 2024 in Stockholm. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / kod JZ / JZ0536

De stora förändringarna med så många nya människor på viktiga poster har väckt starka känslor runt om i fotbolls-Sverige.
”Under 20 år har jag bevakat fotbollsförbundet. Aldrig har jag känt av ett lika kokande och ilsket missnöje”, skriver TV4-journalisten Olof Lundh i en krönika på Fotbollskanalen.
”Allt från distrikt som är besvikna på Reinfeldt och där man ska köra egen konferens i höst, vilket är ytterst ovanligt, till missnöjda anställda på förbundskansliet i Solna. Där man upplever att Andrea Möllerberg och Kim Källström blåser på enligt George W Bush klassiska devis: ’Antingen är ni med oss eller är ni emot oss’. Vilket inte alltid ger ett behagligt klimat”.

Lundhs ord

Framförallt finns det en tydlig kritik mot Reinfeldt och hur han styr SvFF som Sveriges högste chef för landets fotbollsverksamhet. Han har blivit starkt ifrågasatt och inför årsmötet i mars 2025 växer en osäkerhet om att han kan bli bortvald.
”Bilden man får av Reinfeldts ledarskap är att han är otillgänglig och alldeles för sällan ute i rörelsen. Han är oerhört påläst men rätt kall och avvisande. Han har inte övertygat många sedan han blev vald i mars 2023 utan flera som då var positiva till honom har svängt. Det är märkbart när man ringer runt och lyssnar i svensk fotboll att marken gungar under honom”, skriver Lundh.
”Klart att det även sticker i ögonen när en del anställda köps ut för miljonbelopp, och det talas om att det varit nära arbetsrättslig konflikt i minst ett fall. En del har blivit illa berörda över att de sett nära och uppskattade kollegor bli bryskt behandlade. Samtidigt smyger det sig in en rädsla kring vad man kan säga och inte säga. Vem går ledningen efter? Och hur gör man det?”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Olof Lundh, fotboll
230112 Olof Lundh from TV4 during the international friendly football match between Sweden and Iceland on January 12, 2023 in Faro. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0312

SvFF är dessutom i ekonomisk knipa på grund av att herrlandslaget missat två raka mästerskap och måste göra rejäla nedskärningar i verksamheten. Vilket också får oron att växa och nu erkänner Olof Lundh vad han tycker om de som styr svensk fotboll.
”Dagens SvFF-styrelse är extremt svag. Valberedningen och den tidigare SvFF-ledningen sysslade inte med att odla upp kandidater till att ta klivet in i maktens rum. Kanske ville man inte utmanas under tiden? Kanske tänkte man inte så långt? Klart är att det gett svensk fotboll ytterligare ett stort problem i form av oroligheter och ett möjligt maktskifte. Vi lär få se vem som är med och vem som är emot fram till mars”, skriver TV4-profilen i sin krönika.

Vad tycker du om svenska landslaget just nu? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Nya jätteryktet: Alexander Isak jagas av ännu en storklubb – är redan i förhandlingar om en övergång på 1,5 miljarder kronor

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev