Okända historien om Diego Maradonas ”Guds hand”-mål.

Det är ett av de mest omtalade målen i fotbollshistorien. Och fortfarande 30 år senare rör Diego Maradonas ”Guds hand”-mål upp känslor världen över, inte minst i England.
Nu i sommar släpps en ny dokumentär om målet och VM-turneringen i Mexiko 1986. The Independent har dock redan avslöjat några av detaljerna från filmen, där många av de engelska spelarna från matchen mot Argentina medverkar.

Mittbacken Terry Butcher berättar till exempel att han och Maradona båda blev kallade till dopingkontrollen efter matchen. Butcher konfronterar Maradona och frågar ”hand eller huvud”? Maradona pekar på sin hand som svar.
En annan spelare, Steve Hodge, berättar att det ser ut som en misslyckad rensning – och som föranleder Maradonas mål – egentligen var ett försök att spela hem bollen till målvakten Peter Shilton. 1986 var det ju fortfarande tillåtet med sådana hemåtpassningar.
Hodge förklarar också att han inte såg hur målet gick till och trodde att hans lagkamrater överdrev protesterna mot målet. Så Hodge hade inga problem med att byta till sig Maradonas tröja efter matchen, något som fick flera av landsmännen irriterade. Tröjan beräknas i dag vara värd runt 300 000 kronor.

I filmen tar man även upp det andra målet, slalommålet som är ett av VM-historiens vackraste någonsin. Men engelsmännen har av förklarliga skäl svårt att hylla det målet. ”Guds hand” förlåter de nämligen aldrig.
– Det där målet kommer förfölja mig till mina sista dagar, säger Glenn Hoddle.

Här kan du återuppleva ”Hand of God”-målet:

 
Och här är Maradonas drömmål:

 
Gilla gärna Sportbibeln om du också älskar sport.