Ögonblicket när 17-årige Ravelli satte på sig trädgårdshandskarna – och fick stora genombrottet

Ögonblicket när 17-årige Ravelli satte på sig trädgårdshandskarna – och fick stora genombrottet

Många skulle nog tro att Thomas Ravelli håller VM-ögonblicken 1994 högst i karriären.
För Sportbibeln berättade han om ett annat, om något ännu starkare, minne.
Det utspelade sig en kväll i Växjö, när en 17-årig Ravelli i Öster ställdes mot Hibernian hemma på Värendsvallen i Uefa-cupen.

Det var inte en allt för hoppfull publik som tog sig till Värendsvallen i Växjö. Öster skulle ta sig an skotska Hibernian i Uefa-cupen och hade förlorat det första mötet med 2-0.

Debuterade – i Uefa-cupen

Inte blev det heller bättre av att målvaktsduon Göran Hagberg, som var avstängd, och skadade Bengt-Åke Karlsson var indisponibla till matchen. Det bäddade i stället för en 17-åring vid namn Thomas Ravelli.

Tränaren Gunnar Nordahl visste om situationen och valde att inte berätta för Ravelli förrän på samlingen att han skulle stå.

Ravelli hade bara spelat i a-laget i någon träningsmatch och det här skulle bli hans debut i en tävlingsmatch.
– När jag kom till samlingen säger Nordahl att du sa stå i dag. Jag var ju helt oerfaren. Att som 17-åring spela mot fullblodsproffs var ju oerhört nervöst, berättar Ravelli för Sportbibeln och fortsätter:.
– Det var ju tur att han inte berättade det förrän några timmar innan.

Blev matchhjälte

Thomas Ravelli hade inga i sin vildaste fantasi föreställa sig att han skulle vakta Östers mål. Han hade inga målvaktshandskar eller fotbollsskor med sig, utan fick låna vad som såg ut som trädgårdshandskar och ett par fotbollsskor av Peo Bild. De var två storlekar för stora – men det skulle visa sig inte spela någon roll.

Ravelli storspelade och och när domaren blåste i pipan för sista gången hade Öster vunnit med 4-1 och sammanlagt 4-3.

Den 17-årige målvakten hyllades som en stor hjälte. I Öster blev Ravelli kvar fram till 1980 då han lämnade för IFK Göteborg.

”Ett avgörande ögonblick”

Det skulle komma att bli åtta SM-guld och ett VM-brons för målvakten, som också är en del av tidernas största svenska idrottsögonblick i form av straffdramat mot Rumänien.

Men allting började på Värendsvallen i Växjö mot skotska Hibernian, ett ögonblick Ravelli från Vimmerby håller högt
– Där var det min fotbollskarriär startade. Det var ett avgörande ögonblick, säger Ravelli till Sportbibeln och fortsätter:
– Men jag klarade av den pressen och det är mycket det som har genomsyrat min karriär. När det verkligen gäller så presterar jag.

Dela för att hylla legendaren Thomas Ravelli!

LÄS MER: Thomas Ravellis drömelva är en våt dröm för alla fotbollsälskare

 

 

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!