Norge-stjärnan förklarar nu hånfulla gesten mot fansen – som alla svenskar helst glömmer: ”En hyllning till...”

Norge-stjärnan förklarar nu hånfulla gesten mot fansen – som alla svenskar helst glömmer: ”En hyllning till…”

Leo Östigård gjorde mål mot Sverige – och firade med en hånfull gest.
Efteråt förklarade han varför.
– Det var en liten hyllning till Petter Northug, säger han.

När Sverige och Norge möttes under förra veckan så kantades matchen av diverse hån. Under matchen hamnade mittbacken Alexander Milosevic rejält i luven på superstjärnan Erling Haaland, och efteråt följde ett stort ordbråk mellan Sverige och Norge.

Hånfullt firande

Men under matchen valde Haaland dessutom att håna de svenska fansen efter ett av sina två mål, och inför returmötet i Norge så var psykkriget igång ordentligt. Och under matchen fortsatte det i precis samma tema.

220612 Leo Østigård of Norway reacts during the Nations League football match between Norway and Sweden on June 12, 2022 in Oslo. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Erling Haaland gjorde två nya mål mot Sverige, vilket kanske inte var så förvånande, men desto mer överraskande var det att mittbacken Leo Östigård fick näta. Han valde då att fira genom att vända sig mot de svenska fansen, med en gest framför sitt ansikte. Är man intresserad av längdskidåkning är det en välbekant gest, då det är precis den gesten som Petter Northug ofta gjorde mot svenska åkare.

Förklarar gesten

Och efteråt bekräftade Östigård att det mycket riktigt var en hyllning till Petter Northug.

– Det är en liten hyllning till Northug. Sedan jag såg honom slå Calle Halfvarsson så… Det är en hyllning till Northug, säger han till NRK.

220612 Leo Østigård of Norway celebrate the 2-0 goal during the Nations League football match between Norway and Sweden on June 12, 2022 in Oslo. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

I det svenska lägret var det upprört, och Emil Forsberg svarade hånfullt när han fick frågor om det hela efteråt.

– Jag vet inte ens vem han är, säger Forsberg till Expressen.

Efteråt utvecklade han till NRK:

– Det är tråkigt. Om det är emot de svenska fansen så finns det ingen anledning till det. Men det är som det är. De vann matchen och är nöjda. 

LÄS MER: Profilernas stora kritik mot Janne Andersson – pekar nu ut skämmiga detaljen: ”Det är inte jättebra”