När Ronnie Hellström fick den mest oväntade gåvan från tysk storsponsor: "Hade aldrig funkat i Sverige"

När Ronnie Hellström fick den mest oväntade gåvan från tysk storsponsor: ”Hade aldrig funkat i Sverige”

Han ansågs vara världens bästa målvakt.
Med ett sånt privilegium tillkom även en hel del gåvor – som den gången en sponsor byggde en bar i hans källare.
– Det hade aldrig funkat i Sverige, berättar Ronnie Hellström i sin egen självbiografi.

Fotbollskarriären började i Hammarby där Ronnie Hellström än i dag har kultstatus. Men det var i tyska Kaiserslautern som han skulle komma att bli världens bästa fotbollsmålvakt och få legendarstatus i Tyskland.

Ronnies karriär

Hellström spenderade tio år i Bundesliga med Kaiserslautern och utsågs under den här tiden till världens bäste målvakt i samband med VM 1974 och VM 1978. Men vid sidan av alla framgångar på planen var det även en speciellt tid som fotbollsspelare.

Ronnie Hellström, fotboll
820421 Fotboll, Uefacupen, Göteborg – Kaiserslautern: Ronnie Hellström, Kaiserslautern, målvakt. © Bildbyrån – 5711

Det märkte svenske legendaren av redan som ung målvakt i Hammarby.
– Ingen jävel kunde komma dragandes med argument som att vi skulle ”göra rätt för lönen” – för vi hade i princip ingen lön. Därför krökade vissa lite extra också. Det var inga konstigheter, det var fullt accepterat och ett stadigt inslag att de äldre spelarna korkade upp en kvarting längst bak i bussen efter matcherna. Nacka hörde till dem. Grabbarna unnade sig en grogg, berättar Hellström i sin självbiografi ”Ronnie – bäst i världen”.
– Jag menar, det var inget specifikt för Hammarby, det var likadant i alla andra lag och det var aldrig fråga om nåt supande. Det sågs som helt okej under de förhållanden som rådde då, det var relativt sett mera på lek och mindre på allvar. Herregud, om nåt sådant hände i dag, jag kan se jätterubrikerna framför mig…

”Fick egen bar”

Åren i Kaiserslautern präglades också av alkohol vid sidan av planen i ett öltokigt Tyskland. Hellströms storspel i målet ledde till att han fick ett vin döpt efter sig och en tysk storsponsor tog det till en helt ny nivå.

Ronnie Hellström, fotboll
700101 Fotboll Landslag, Sverige: Ronnie Hellström, målvakt. © Bildbyrån- Dia

Svensken blev affischnamn för öltillverkaren Bayerische Brauerei i Kaiserslautern och de gav bort den mest generösa gåvan till Ronnie Hellström.
”Bryggeriet byggde en bar i hans källare med tappanläggning, golv i mosaik och i princip var det som att Ronnie hade Bajen-krogen Kvarnen i sin egen källare”, skrivs det i självbiografin.
De ringde mig när det började närma sig helg och frågade: ”Herr Hellström, was brauchen Sie?” Och då kunde jag svara att 50-litersfat med weissbier och åtta liter mörk öl, altbieer, är jävligt gott och inte skulle sitta helt fel. Plus två lådor Fanta och två lådor Coca-Cola till ungarna. Och sen var de där samma dag och bara levererade, säger han i boken.
– Det hade aldrig funkat i Sverige.

Men en av Sveriges och världens bästa målvakter genom tiderna föll aldrig för frestelsen att hamna i ett fördärv. Inte heller efter att fotbollskarriären tagit slut tog alkoholen kontroll över hans vardag, så som det blivit för många andra spelare från hans generation.
– Jag hann aldrig få några abstinensbesvär. I princip samma dag som jag kom hem ringde Bengt Bedrup och värvade mig till TV-laget. Det är faktiskt det lag jag spelat längst i – 18 år. Det var folkfester vart vi än kom, erkänner Ronnie Hellström i boken.

Hade du också velat ha en egen bar i källaren? Dela artikeln och berätta varför!

LÄS MER: När Ronnie Hellström fick den mäktigaste hyllningen – och bjöd på jättekupp(!): ”De gjorde ett undantag…”

Få våra nyhetsbrev!