När Ronnie Hellström fick den mäktigaste hyllningen – och bjöd på jättekupp(!): "De gjorde ett undantag..."

När Ronnie Hellström fick den mäktigaste hyllningen – och bjöd på jättekupp(!): ”De gjorde ett undantag…”

Ronnie Hellström var en av svensk fotbolls största.
Och han var lika omåttligt populär i Tyskland.
Där han fick tidernas mäktigaste hyllning – och sedan bjöd på en jättekupp som svar.

Han är en av våra allra största målvakter inom svensk fotboll. Ronnie Hellström började sin karriär på 60-talet i Hammarby och skulle sedan komma att bli en världsmålvakt under 70-talet.

VM-succé -74

Efter åtta år i Hammarby lämnade Hellström Stockholm för att bli proffs i Tyskland 1974. Då kom han från ett riktigt dundermästerskap med Sverige i VM 74, där han blivit uttagen till världslaget för sina högklassiga insatser mellan stolparna.

Ronnie Hellström, fotboll
Ronnie Hellström © Bildbyrån – Dia

Om svensken inte hade skrivit på för tyska Kaiserslautern redan innan den VM-turneringen hade Europas allra största klubbar radat upp sig för bollstopparen. Men Hellström skulle komma att trivas väldigt bra i den tyska klubben och blev kvar i hela tio år.

Stor hyllning

När han skulle lämna Kaiserslautern 1984 fick han den stora äran med en avtackningsmatch. Väldigt oväntat då han är den enda spelaren någonsin att vara icke-tysk medborgare och få en hyllningsmatch i Bundesliga.

Ronnie Hellström, fotboll
840401 Fotboll, Bundesliga, Kaiserslautern: Ronnie Hellström. Foto: Arne Forsell / BILDBYRÅN / 6991

Hela 35 000 åskådare kom till avtackningsmatchen för att ta farväl av favoriten Ronnie Hellström.
– Ja, det var så att klubben erbjöd mig ett nytt tvåårskontrakt men då hade vi redan beslutat att vi skulle flytta hem och då sa klubben att då ska vi försöka få till stånd en sån där match. Man var tvungen att vara tysk, gjort mer än 250 matcher för klubben, mer än 70 landskamper och så skulle man ha spelat i samma klubb i tio år. Jag uppfyllde ju allt förutom att vara tysk, så det tyska förbundet gjorde ett undantag, berättade målvaktsikonen i en intervju med lokaltidningen Tyresö Nyheter.

Jättekuppen

Hellström fick också den stora äran att välja vilka spelare som skulle få spela i hans avskedsmatch i Tyskland. Han valde idel världsstjärnor och gjorde sedan en jättekupp med en av de inbjudna spelarna.
– Först var det fem världsmästare. Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Paul Breitner, Jürgen Grabowski och Wolfgang Overath. Gerd Müller var i USA vid det tillfället tyvärr. Sedan så var det lite svenska spelare som spelade i Tyskland. Hasse Borg, Bosse Larsson, Conny Torstensson, Björn Nordqvist, Ove Kindvall, Roland Sandberg, sa Ronnie i intervjun.

Och så var det ytterligare en svensk som fick kliva in på planen bland storspelarna. Nämligen en riktig Hammarbylegendar och god vän till Ronnie Hellström.
– Ja, givetvis så var Kenta Ohlsson också inbjuden.

Dela artikeln för att hylla Ronnie Hellström, en gigant inom svensk fotboll!

Få våra nyhetsbrev!