När Roberto Carlos fick vetenskapsmännen att tappa förståndet – med fullständigt omöjliga volleyträffen

Har en fotbollsspelare någonsin haft ett bättre tillslag än Roberto Carlos?
Troligtvis inte – och det finns det många exempel på.
Men frågan är inte om det här är hans sjukaste fullträff någonsin.

Under många år var det mycket snack om spelare som Rivaldo, Ronaldo och Ronaldinho i det brasilianska landslaget. Spelare som alltid bjöd på det lilla extra, som kunde göra allt med bollen och som dessutom vann massor av matcher och titlar. Men Roberto Carlos, som spelade med samtliga, var verkligen helt unik.

Kunde göra allt

Den lille trollkarlen ångade alltid upp och ned längst sin vänsterkant under 90 minuter, och satte sällan en fot fel defensivt. Han var urstark, vindsnabb – men det som gjorde honom så speciell var hur mycket han bidrog offensivt, och på vilket sätt han gjorde det.

Foto: Youtube

Carlos hade ett fantastiskt spelsinne, en otrolig inläggsfot, precisa passningar – och tidernas kanske bästa tillslag. Han kunde skjuta skott som ingen annan kunde, och fick han chans att klippa till utanför straffområdet, då gjorde han det. Det har lett till att Carlos gjort några av fotbollshistoriens läckraste mål. Hans kändaste är frisparken mot Frankrike, som skruvar sig runt muren efter en yttersida på ett sätt som borde vara helt omöjligt.

Omöjliga målet

Men det finns en liknande fullträff som även den fått vetenskapsmännen och fysikerna att klia sig på huvudet, och fråga sig vad som egentligen gick till när han träffade bollen och hur i tusan bollen kunde agera som den gjorde. Det var i en match för Real Madrid som Roberto Carlos jagade ikapp en boll längst den förlängda mållinjen. Han hinner precis upp den innan den ska gå ut för inspark, och han får till en träff på volley – som skruvar sig hela vägen in i den bortre burgaveln.

Foto: Youtube

När brassen först får träff på bollen ser den ut att gå mot straffpunkten, men på riktigt Carlos-manér skruvar den sig in i mål istället. Det som är speciellt är att han gör det i hög fart, ur nästan ingen vinkel alls, på volley – och med yttersidan. Målet är tokkänt i fotbollssammanhang och flera har försökt förklara hur det faktiskt var möjligt, bland andra det här amerikanska fotbollsteamet, som med hjälp av matematik och uträkningar försöker förklara.

Men svaret är att det borde ha varit omöjligt. Se själv här:

LÄS MER: Landslagsikonen Martin Dahlin avslöjar vem som var hans tuffaste motståndare: ”Han var bäst i världen”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!