När Pelé återvände efter VM-guldet – och blev totalt utspelad av svenska kultlirare: "Han var helt chanslös"

När Pelé återvände efter VM-guldet – och blev totalt utspelad av svenska kultlirare: ”Han var helt chanslös”

Pelé anses vara en av fotbollshistoriens bästa spelare.
Men ikonen hade mycket att säga till om när han återvände till Sverige efter VM-guldet för att spela uppvisningsmatch och stötte på äkta svenskt stål.
– Pelé ville glänsa men han var chanslös, säger Staffan Thapper till SportExpressen om matchen mot storspelaren.

1958 dansade en 18-årig Pelé rakt in i den svenska folksjälen och charmade hela vårt avlånga land under en oförglömlig sommar. Brasilianaren ledde sitt hemland till det första VM-guldet efter en ikonisk final på Råsunda mot värdnationen Sverige.

Pelé 1 000 mål

Det skulle bli starten på en makalös karriär för Pelé som påstås ha gjort otroliga 1 000 mål under karriären. Det är dock osäkert om det verkligen stämmer men faktum är att han gjorde imponerande 77 mål på 92 landskamper i den brasilianska landslagströjan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Pelé, Brasilien
Pelé, Santos © Bildbyrån – © 7

Storspelaren tillhörde Santos under majoriteten av sin karriär och blev först utlandsproffs som 35-åring när han skrev på för poplaget New York Cosmos 1975. Det var med sitt nya lag som Pelé återvände till svensk mark igen efter VM-guldet 1958.

LÄS MER: Giganten Pelé väljer ut Sveriges bästa spelare genom tiderna: ”Önskar att jag hade spelat i hans lag”

Mötte Malmö FF

NY Cosmos bjöds in till en uppvisningsmatch i Malmö 1975 mot stadens lag Malmö FF. 21 000 åskådare tog sig till Malmö Stadion för att se världsstjärnan och de skulle också bjudas på en rejäl show – men inte av Pelé direkt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Pelé, Brasilien
000702 Fotboll, EM, Final, Frankrike – Italien: Pelé © Bildbyrån – 50348

För när brassen klev ut på gräset och förväntade sig en avslappnad tillställning så sprang han rakt in i äkta svenskt stål. Då MFF och legendariske huvudtränaren Bob Houghton tog matchen på blodigt allvar.
– Bob Houghton spelade inga vänskapsmatcher, säger kultspelaren Staffan Tapper med ett skratt i en intervju med SportExpressen.

LÄS MER: Maradona pekade en gång ut tidernas bästa svensk – du kan aldrig gissa vem han valde: ”Jag blev chockad”

”Pelé chanslös”

Malmöiterna bröstade upp sig och vägrade låta Pelé komma hit och joxa lite med trasan inför fulla läktare. Klubbikonen Bosse Larsson gick i bräschen och fick med sig alla lagkamrater.
– Fucking Pelé. Jag skiter väl i honom, sa han irriterat enligt Tapper.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Staffan Tapper, Malmö FF
780815 Fotboll, Malmö FF, träning: Staffan Tapper. Foto: BILDBYRÅN / 3009

Malmö FF fullständigt körde över New York Cosmos och ledde med hela 5-0 efter första halvleken. Svenske promotorn Börje Lantz, som hade lyckats locka dit Pelé och hans lag, var fly förbannad och gick raka vägen till Malmös omklädningsrum för en utskällning.
”Hur fan ska jag kunna sälja de här matcherna om Pelé inte får röra bollen!?”

Andra halvleken blev sedan betydligt lugnare och Pelé tilläts även göra mål på straff för att snygga till siffrorna. I dag kan Staffan Tapper skratta gott åt den oförglömliga matchen mot en av världens bästa fotbollsspelare någonsin.
– Pelé ville glänsa, men han hade Bosse Larsson emot sig och han körde stenhårt, så då var Pelé chanslös, säger han till kvällstidningen.

Visste du om den ikoniska matchen? Dela artikeln och visa andra!