När Nacka Skoglund upplevde ett av jordens underverk och chockade lagkompisarna helt: ”Va er’e frågan om?”

Lennart ”Nacka” Skoglund såg ett av världens sju underverk.
Då chockade han lagkompisarna med en klockren fråga.
– Va er’e frågan om…, suckade han.

Visst, Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson i all ära, men svensk fotboll har kanske aldrig sett en större bolltrollare än Lennart ”Nacka” Skoglund. När VM 1990 skulle lottas i Rom, Italien, så gick man igenom höjdpunkter från de allra största händelserna under varje tidigare spelat mästerskap. När man kom till 1958 väntade många på bilder på Pelé, 18-åringen som vann guld med sitt Brasilien, men i stället var det en blond kalufs som dök upp.

En riktig showman

Eller, ”den vajande majskolven”, om man så vill. Nacka Skoglund var artisten som verkligen flög fram på fotbollsplanen. Han var aldrig rädd att bjuda på show, och det gjorde han allt som oftast, både på och vid sidan av planen. Nacka är själva definitionen av att ”joxa med trasan”, och under karriären ledde hans bolltrolleri till spel i storklubbar som Inter, Sampdoria och Palermo.

Artikeln fortsätter efter bilden

©SCANPIX SWEDEN, 1900. Lennart Nacka Skoglund, legendarisk fotbollspelare. Foto: Scanpix Code: 20360

Men det var inte bara på planen som Nacka var underhållande. Han var en lirare även privat, en showare som ville att alla i sin omgivning skulle må bra. Och han var inte särskild brydd av sig, och han blickade inte särskilt vidögt mot den stora världen. Det finns ett tydligt exempel på det. Enligt Svenska Dagbladet, i en text som skrevs om Nacka i samband med dagen han skulle ha fyllt 60 år, ska Nacka under tiden i Italien varit i Rom med något av sina italienska klubblag. Laget åkte förbi Colosseum, en mäktig pjäs som stod klart någonstans runt år 80 e.Kr.

LÄS MER: Johan Cruyffs helt perfekta hyllning till Henrik Larsson är det mäktigaste vi hört: ”Det jag älskar med honom…”

”Va er’e frågan om?”

Många hade imponerats av den mäktiga byggnaden, som sedan 2007 anses vara ett av världens sju underverk, men inte Nacka. I stället förundrades han över vad det egentligen var för lerklump med stora hål i. Han vände sig om till en lagkamrat, och sa:

– Va er’e frågan om? Har’om inga stålar?

Artikeln fortsätter efter bilden

050911 Fotboll, VM, 1958, Souvenir. Lennart Nacka Skoglund © Bildbyrån – 28207

Huruvida Lennart Skoglund visste om vilken byggnad det rörde sig om, eller om han helt enkelt bara ville bjuda på ett av sina klassiska hyss, låter vi vara osagt. Klart är i alla fall att få spelare har varit så omtyckta som Nacka. En showman, som alltid bjöd på det lilla extra. Både med fötterna och med truten.

LÄS MER: Förre lagkamratens udda minne från när han delade rum med Zlatan: ”En natt vaknade han och skrek…”