När Maradona(!) knackade på hos Jonas Eriksson – och svensken gick emot alla sina principer: ”Inte vanligt…”

Jonas Eriksson har stött på en mängd fotbollsprofiler genom sin domarkarriär. Nu berättar svensken om ett oväntat möte med en av de allra största, Diego Maradona, och Eriksson gjorde något han aldrig gjort förut.
– Jag tänkte till och frågade honom på knackig spanska, berättar domaren till podcasten Fotbollsfredag.

Jonas Eriksson är en av Sveriges mest meriterade fotbollsdomare genom tiderna. Svensken dömde svensk fotboll på elitnivå i över 20 år och har utöver det en rad stora mästerskap på sitt cv.

Nu berättar Eriksson om det plötsliga mötet med Diego Maradona, efter en träningslandskamp mellan Frankrike – Argentina 2009.

Maradona stegade in i rummet

Diego Maradona var argentinsk förbundskapten i två säsonger mellan åren 2008-2010. Jonas Eriksson fick nöjet att döma en av den argentinska legendarens matcher i februari 2009.

Matchen slutade 2–0 till sydamerikanerna och när svensken rundade av i domarrummet efter matchen knackade det på dörren.

– Det var Maradona som kom in och stängde dörren efter sig och jag fick en argentinsk landslagströja, säger Eriksson till podcasten Fotbollsfredag.

Diego Maradona, Argentina
920801 Fotboll: Diego Maradona, Argentina. © Bildbyrån – dia

Diego Maradona var i huvudsak där för att tacka Jonas Eriksson för att han skyddat superstjärnan Lionel Messi under matchen. Men då passade svenske domaren på att fråga legendaren om en bild.

– När vi står där inne tänker jag till att jag aldrig tagit en bild med en spelare. Varken före det här eller senare. Det finns domare som gör det och det har vi sett exempel på, berättar svensken.

– Så jag säger till honom (Maradona) på min knagliga skolspanska ”Får jag ta en bild?”. ”Ja, ja, ja” svarade då Maradona.

”Ser så otroligt stolt ut”

Det var innan smartphones tagit över mobilmarknaden så Jonas Eriksson plockade fram en gammal kamera han hade med sig.

– Jag står där bredvid Maradona och ser så otroligt stolt ut på den bilden. Så det var kul, säger Eriksson.

Diego Maradona klassas som en av världens bästa spelare som någonsin har existerat. Men utanför planen kämpade fotbollslegendaren med missbruk och gick bort alldeles för tidigt för knappt ett år sedan.

– Fantastisk fotbollsspelare och när man ser dokumentären som har funnits ute, vilken jäkla lirare och vilken personlighet och vilka problem, säger svensken.

180615 SVTs programledare Jonas Eriksson i studion under fotbolls-VM den 15 juni 2018 i Stockholm. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN

Jonas Eriksson avslutade sin domarkarriär 2018 och har sedan dess bland annat figurerat i SVT:s fotbollssändningar. Domaren blev ordentligt hyllad för sina insatser i kanalens sändningar om fotbolls-EM i somras.

LÄS MER: https://www.sportbibeln.se/fotboll/svt-experten-jonas-eriksson-avslojar-orden-fran-andre-pops-bakom-kulisserna-det-ar-imponerande/

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!