När IFK-ikonen gjorde det mest osannolika solomålet – som utsetts till ett av CL-historiens(!) allra snyggaste

Han har inte bara gjort ett av historiens snyggaste frisparksmål.
Under Champions League gjorde faktiskt Mikael Nilsson ett ännu(!) läckrare mål.
Soloräden har en gång utsetts till en av CL-historiens bästa fullträffar.

IFK Göteborg gjorde verkligen stordåd under det tidiga 1990-talet, och framgångarna var verkligen unika för ett svenskt lag. Blåvitt vann guld på guld hemma i Sverige, och chockade fotbolls-Europa med otroliga skalper i Champions League.

Otroliga fullträffarna

Säsongen 1992/1993 hamnade man, till exempel, i samma grupp som Milan, Porto och PSV Eindhoven. Inte direkt ett lätt uppdrag på förhand, men ett profilstarkt IFK chockade samtliga och lämnade turneringen med ett gäng minnesvärda matcher i bagaget. Ingen IFK-supporter kommer till exempel att glömma hemmamötet mot PSV Eindhoven, och det många minns mest från den matchen var en frispark från Mikael Nilsson.

Foto: ITV

Mikael Nilsson är en ikon i Blåvitt-kretsar, och totalt tog han hela sex SM-guld med klubben. Han var ytterbacken som dessutom gjorde över 20 landskamper med Sverige, men han var inte direkt den traditionella ytterbacken, som bara backade hem och slog ifrån sig bollen så fort den landade hos honom. Han var aldrig rädd att sticka uppåt, och han hade ett tillslag som få kunde matcha.

19:e snyggaste någonsin

I hemmamötet mot PSV gjorde han alltså ett frisparksmål som har utsetts till ett av fotbollshistoriens snyggaste – men i bortamötet gjorde han, enligt många, faktiskt ett ännu vackrare mål. Nilsson fick bollen precis utanför straffområdet, gjorde några dragningar och väggspelade sig fram i banan. När han väl kommer fram till straffområdet så laddar han bössan – och bollen seglar otagbart in i mål, bakom en chanslös målvakt.

Foto: ITV

På bilderna är det tydligt att Nilsson själv faktiskt är chockad över vad han precis uträttat, och det är ett mål som man inte glömmer i första taget. Faktum är att när ITV, för drygt tio år sedan, utsåg Champions League-historiens 50 snyggaste mål, så hamnade målet på en makalös 19:e plats. Faktiskt en plats före… Mikael Nilssons frisparksmål. En ytterback på plats 20 och 19, alltså – det är inget annat än legendariskt!

LÄS MER: Legendaren Eric Cantonas rasande attack – därför kommer han inte ens att titta(!) på årets fotbolls-VM

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!