När Henrik Larsson vinkade adjö till Skottland – och visade varför han alltid kommer vara The King of Kings

Han hade redan gjort stora avtryck i sin allra sista hemmamatch för Celtic.
Men Henrik Larsson var inte färdig där.
Det blev gråtfest när legendaren dagarna senare visade varför han alltid kommer vara ”The King of Kings”.

Få svenskar har varit så älskade i en internationell klubb som Henrik Larsson var för sitt Celtic. Den svenske anfallaren hade haft några tunga säsonger i Nederländerna, men värvades till den skotska storklubben som då hade förtvivlat svårt att ta sig förbi antagonisten Glasgow Rangers.

Älskad av alla

Faktum är att Rangers hade vunnit ligan nio år i rad, men sedan kom alltså Henrik Larsson till Skottland och förändrade allt. Under åren i Celtic växte Henrik Larsson fram som en av hela världens absolut mest fruktade målskyttar, och under en säsong vann han till och med den europeiska guldskon, efter sanslösa 35 ligamål under ett år.

040522 Fotboll, Scottish Cup (Skotsk Cup), Final, Dunfermline – Celtic: Publik Fans, Supporter Celtic (Henrik Larsson) Bildbyrån

Henrik Larsson gjorde Celtic till en stormakt igen, och det var naturligtvis starka känslor när han valde att lämna klubben 2004. Hela sista veckan för Larsson i klubben blev en enda stor gråtfest, och bilderna från när han tackades av hemmapubliken, under sin sista ligamatch och hemmamatch för klubben, är klassiska. Larsson passade dessutom på att göra två mål i den sista hemmamatchen, som grädden på moset. Men det var faktiskt inte hans sista match i Celtic-tröjan.

Ofattbara showen

Larsson hann nämligen, ytterligare en gång, visa varför han för alltid kommer att vara ”The King of Kings”. Det vankades cupfinal på Hampden Park, och Celtic hamnade i underläge mot rejält nederlagstippade Dunfermline – men sen klev Larsson in i handlingarna. Han gick snabbt iväg på en kontring, vann bollen på egen hand och skickade kyligt in kvitteringen till 1-1.

040522 Fotboll, Scottish Cup (Skotsk Cup), Final, Dunfermline – Celtic: Henrik Larsson, Celtic (Jubel, Pokal, Buckla, Kyss) Bildbyrån

Larsson gjorde senare ytterligare ett kliniskt mål, då han vände bort en försvarare på en femöring för att sedan skicka in bollen otagbart i nät – och Celtic fick lyfta bucklan. När Celtic firade så handlade allt – precis allt – om Larsson, och glädjen visste inga gränser hos spelare, ledare – och framför allt publik. Det här underbara klippet säger verkligen ALLT om Henrik Larsson, och hur viktig och omtyckt han var av och i Celtic. The King of Kings!

LÄS MER: Fyra spelare ställer upp för tidernas sämsta frispark – 20 sekunder senare är katastrofen ett faktum

Få våra nyhetsbrev!